PAHSSc, Nadir Hastalıklar Gününü Destekliyor

İDEAL DOKTOR MUAYENESİ EN AZ 20 DK OLMALI! - 2019.08.22

Dünyada 8.000 farklı nadir hastalık var ve bunların %95'inin tedavisi yok. Türkiye'de her 16 kişiden birisinde nadir hastalık mevcut. Toplamda 7.000.000 vatandaşımız nadir hastalıklardan müzdarip. Nadir hastalıklar vücudun genelini ilgilendiren, karmaşık tabiatlı hastalıklardır. Bu hastalıklar 10'ar dakikalık muayenelerle ne tanı alabilir ne de kontrolü veya takibi yapılabilir. Her doktor, nadir hastalığın uzmanı olamaz! Nadir hastalık çalışan doktorlar ile genel toplum sağlığı ile ilgilenen doktorlarla aynı kefeye konulamaz! 

Günde bir doktor bir vakaya 10 dakika ayırıyorsa. Saatte 6 hasta. Her 3 saatte 1 nadir hastalıktan müzdarip bir vaka çıkıyor istatistiksel olarak. Bu vakayı yakalayarak doğru tanıyı koymak bu sistem ile mümkün değil!

 

"Türk Toraks Derneği tarafından 2016 yılında “Göğüs Hastalıkları polikliniklerinde hastaya ayrılacak süre ne olmalıdır?" isimli araştırma gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada hastanın şikayetlerinin dinlenmesi, muayenesinin yapılması, yaptırdığı tetkiklerin gözden geçirilmesi, bu bilgilerin SGK'nın Medullla reçeteleme sistemine kaydedilmesi, reçete yazılması, hastaya hastalığı ve tedavisi konusunda bilgi verilmesi, ek sorularının cevaplanması aşamaları için ortalama 20 dakika gerekmektedir. Devlet Hastanesi ile Eğitim Araştırma Hastaneleri'nde ortalama 17,5 dakika, Üniversite Hastanelerinde ise ortalama 23 dakika gerektiği ortaya çıkmıştır."

https://www.toraks.org.tr/halk/News.aspx?detail=3429&fbclid=IwAR3rO9AwOxK_spP9pnJTdPpat4hX7u3A1G8lsQqAqOPiOzxXUh8DnMX6300

 

Eskişehir Web Tasarım