PAHSSc, Nadir Hastalıklar Gününü Destekliyor

ELF, 5 MART 2020 - COVİD-19 - 2020.03.05

AVRUPA AKCİĞER VAKFI ELF, COVID-19 - SORULARINIZ BİR SOLUNUM UZMANI TARAFINDAN CEVAPLANIYOR. 5 Mart 2020

 

Sorularınızı aldık ve Avrupa Solunum Cemiyetinden (ERS) enfeksiyon hastalıkları uzmanı Profesör James Chalmers [1] ile konuştuk. Bu yazı size COVID-19 hakkında solunum özelinde güncellenmiş bilgi verecektir. Salgınla ilgili başka sağlık sorularınız olduğu takdirde info@europeanlung.org ’a yazabilirsiniz.

BRONŞEKTAZİ HASTASIYIM. COVID-19’A YAKALANMA İHTİMALİM DİĞER İNSANLARA GÖRE DAHA Mİ YÜKSEK?
Hayır. Herhangi bir insan enfeksiyona yakalanabilir, fakat altta yatan ciğer sorunu olan kişiler daha çok araz gösterebilirler veya hasta olmayan kişilere göre daha şiddetli bir enfeksiyon geçirebilirler.
Şimdiye kadar, COVID-19’a yakalanan kişiler hafif viral belirtiler gösterse de, bazı hastalar ciğer enfeksiyonu/zatürree geçirebiliyorlar. Bronşektazi hastalarının COVID-19 sonrası ciğer enfeksiyonu geçirme ihtimalinin yüksekliğinden henüz emin olmasak da, grip vakalarında böyle olduğunu biliyoruz.

AKCİĞER NAKLİ OLDUM. BANA VERECEĞİNİZ ÖZEL BİR TAVSİYE VAR mi?
Nakil ekibiniz ve uzman hekiminizin sizin için bir planı olmalı, onları dinleyin.
Genelde, viral enfeksiyon belirtileri gösteriyorsanız, son 40 gün içerisinde etkilenmiş ülkelerden birine seyahat etmişseniz, kendinizi evde izole etmeniz ve nakil ekibinizle temasa geçmeniz gerekir.

SOLUNUM HASTALIĞI OLAN KİŞİLERİN COVID-19 YÜZÜNDEN ÖLMELERİ DAHA MI OLASI?
Su ana kadar yaşlı hastalar ve akciğer dahil önceden gelen hastalıkları olan kişilerin ölme riski daha yüksek oldu. Yine de, sunu vurgulamak önemli: çoğu hasta-akciğer sorunları olanlar dahil-hafif enfeksiyon geçirerek hastalığı atlattılar.

ASTIM’IM OLDUĞU İÇİN ALMAM GEREKEN EKSTRA ÖNLEMLER VAR MI?
Herkesin risklerini kısıtlamak için almaları gereken önlemler var. Astım hastası veya herhangi bir akciğer sorunu olan hastalarda bu özellikle önemli.

• Yıkanmamış ellerinizi ağzınıza, burnunuza ve gözünüze değdirmeyin.
• Hasta olan kişilerle temastan kaçının. (1-3 metre)
• Mikroplu olabilecek yüzeylerle temas ettiyseniz, ellerinizi dikkatlice yıkayın.

KOAH HASTASIYIM, KENDİMİ VİRÜSTEN KORUMAK İÇİN MASKE TAKMALI MIYIM?
Genel nüfus için maske takmak sadece kişi ateş, öksürük gibi semptomlar gösteriyorsa gereklidir. Solunum sorununuz varsa, maske takmanız tavsiye edilmiyor çünkü nefes almanızı zorlaştırabilir. Solunum probleminiz var ve COVID-19’a yakalanmayı önlemek istiyorsanız, doktorunuzla konuşun.
Yüz maskesi yokluğu yaşanmaması için sadece ihtiyacı olanların kullanıyor olması doğrudur. Maskenizi doğru kullanmak ve onu doğru bir şekilde atmak çok önemlidir. The World Health Organization has useful information about this.

ÇOCUĞUM ASTIM HASTASI, OKULA GÖNDEREBİLİR MİYİM?
Eğer çocuklarınızın güvenliği ile ilgili bir tehdit varsa, yerel yönetim ve okul sizi uyaracaktır. Çocuğunuzun ilaçlarını almasını sağlayın.

KİSTİK FİBROSİZ OLAN BİRİ OLARAK YAPMAMAM GEREKEN BİR ŞEY VAR Mİ?
Sağlık profesyonellerinin tavsiyelerini dinleyin, COVID-19 vakalarının seyrek olduğu ülkelerde, ekstra bir önlem almanıza gerek yok.

HASTA DERNEKLERİNİN EN DOĞRU BİLGİLERE ULAŞABİLECEKLERİ KAYNAKLAR HANGİLERİDİR?
Bilgilere güvenilir bir kaynaktan eriştiğinizden emin olmanız çok önemlidir. Size başvuracağınız kaynaklar olarak şu adresleri öneriyoruz:
• The World Health Organization
• The European Centre for Disease Control (ECDC)
• The European Respiratory Society
• The Platform for European Preparedness Against (Re)emerging Epidemics (PREPARE)

AVRUPA’DAKİ DERNEKLER BU KONU İLE İLGİLİ NELER YAPIYORLAR?

Şüpheli vakaları tespit edip test yapmak, el yıkama gibi kişisel sorumlulukları sağlamak ve hastalığa hazırlıklı olmak için çalışmalar yapmaktalar.

ERS ve PREPARE, COVID-19 hakkında bir dizi web semineri oluşturdular. Bu linkten izleyebilirsiniz.

KOAH HASTASIYIM, EVCİL HAYVANIMDAN COVID-19 BULAŞIR Mİ?
Şu an için elimizde kedi, köpek gibi ev hayvanlarının COVID-19’a yakalanabilecekleri bulgusu bulunmamakta.

FURTHER INFORMATION
[1] This information has been compiled with Professor James Chalmers, University of Dundee, Chair of the respiratory infection group (10.01) of the European Respiratory Society (ERS) and Deputy Chief Editor of the European Respiratory Journal (ERJ).
Find out more and stay up-to-date on the latest news about COVID-19.
We are working closely with respiratory experts from the European Respiratory Society (ERS) to answer as many questions related to COVID-19 as possible. If you have any other questions, you can contact us at info@europeanlung.org. We are receiving a large number of questions about COVID-19, so we are unable to respond directly to these emails. We will combine the questions that we receive, and these will be updated on the Q&A section of the website regularly.

PAHSSc için Türkçeye çeviren, İstanbul Sorumlularımızdan Sn. Ayşe Kora AKERSOY’a teşekkürlerimizle.

https://www.europeanlung.org/…/covid-19-%E2%80%93-your-ques…

#Pahraman #PAHSSc #Nefes
#PulmonerHipertansiyon
#PulmonerArteriyelHipertansiyon #Covid19 #AkciğerYüksekTansiyonu #Skleroderma #SistemikSkleroz #Coronavirus #EisenmengerSendromu #idiyopatikPulmonerFibrozis #KTEPH #AkciğerNakli #KalpAkciğerNakli #raynaud #OrganNakli #OrganBağışı #NefesAldıkçaUmutVar #GörünmezHastalık #NadirHastalık #PulmonaryHypertension #Koronavirüs #PAH #SSc #IPF #PH #ES #PPH #GörünmezEngellilik #NadirHastalıklarAğı European Lung Foundation Ayse Kora Akersoy

Eskişehir Web Tasarım