PAHSSc, Nadir Hastalıklar Gününü Destekliyor

DIBOSA ÇALIŞMASI, SSC'Lİ HASTALARDA PH TAHMİN ETMEYE YARDIMCI OLUYOR - 2018.10.05

Araştırmalar, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) Grup 1 pulmoner hipertansiyonun (PH) (pulmoner arter hipertansiyonu veya PAH), sistemik sklerozu olan hastaların yüzde 8 ila 12'sini etkilediğini (SSc, cildin ve bağ dokularının sertleşmeye neden olan bir hastalık) ve SSc'li kişilerde sağlık ve ölüm oranlarının düşmesinin birincil nedeni olabilir. Ek olarak, SSc hastaları akciğerler ve kalp üzerindeki etkileri nedeniyle diğer PH türleri (PAH dışı) için de risk altındadırlar. SSc'li kişilerde PH tipini mümkün olduğunca erken teşhis etmenin kolay ve etkili yollarını bulmak, klinisyenlerin uygun tedavi planları geliştirmelerine yardımcı olabilir ve hasta sonuçlarını iyileştirebilir.

Cleveland Kliniği'nden Dr. Abhishek Gadre ve Dr. Kristin B. Highland, hastalarda PH ve hastalık sonuçlarının gelişmesi riskini belirlemek için yeni bir risk skorlama sistemi olan DIBOSA  skorunun geliştirilmesinde bir araştırma ekibi oluşturdu. SSc ile DIBOSA, ölçümlerini sıklıkla akciğer ve kalp hastalıkları olan hastaları değerlendirmek için kullanılan yerleşik bir araç olan altı dakikalık yürüme testinden (6DYT) alır. Bulguları Ekim 2017'de yayınlandı.

Araştırma ekibi, 2003-2013 yılları arasında Cleveland Klinik'te 6DYT geçirmiş 286 SSc hastasından veri topladı. SSc hastalarının yaklaşık yarısında PH da vardı. Araştırmacılar, sekiz demografik değişken (örneğin, yaş, ırk ve cinsiyet) ve 16 6DYT değişkenleri (örneğin, kalp atış hızı ve ek oksijen ihtiyacı gibi) dahil olmak üzere en az 25 farklı değişkeni göz önüne aldıklarında, üçünün PH riskini ve şiddetini en iyi şekilde tahmin ettiği bulundular. Ve final skor formülüne dahil edildi.

https://phassociation.org/the-dibosa-study-the-6mwt-helps-predict-ph-in-patients-with-ssc/?mc_cid=6a7063a719&mc_eid=f7f772a5ee&fbclid=IwAR3VFV3E-ikd37gprPHQ6PlQBmpLTAXimVSo7fBWJxWGCCOsUm8eAUCy528

 

 

Eskişehir Web Tasarım