PAHSSc, Nadir Hastalıklar Gününü Destekliyor

17 MAYIS DÜNYA HİPERTANSİYON GÜNÜ - 2022.05.17

17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü

Pulmoner Hipertansiyon (PH), bildiğiniz HİPERTANSİYON, kolumuza taktığımız tansiyon aleti ile ölçtüğümüz tansiyon değildir!

Kalp, iki farklı işlevi olan vücudumuzun bir pompasıdır. Kalbin sol tarafı oksijen ile beslenen kanı tüm vücudumuza pompalar. Bildiğimiz “#hipertansiyon” büyük dolaşım denilen bu bölgenin hastalığıdır.

Kalbin sağ tarafı ise küçük dolaşım denilen, dolaşımdan gelen karbondioksitçe zengin kanı yanı başındaki akciğere oksijenlenmek üzere pompalar. PH'nu olan bir kişinin akciğerlerindeki damarları hasar görür, daralır veya sertleşir. Bu damarlara kan pompayan kalbin sağ tarafı karşılaştığı direnci yenebilmesi için daha fazla, daha güçlü çalışmak zorunda kalır. Tedavi edilmezse, PH sağ kalp yetmezliğine ve ölüme neden olabilir.

Kendisine has bir belirtisi olmayan nadir bir hastalık olan PH yaş, cinsiyet, ırk, sosyal veya etnik köken gözetmeden herkesi bulabilir. Erken ve doğru teşhis, pulmoner hipertansiyon hastalığının seyrini önemli ölçüde değiştirir.

Yaşam kalitesini artıran ilaç tedavilerinin yanı sıra akciğer nakline varan cerrahi tedavi seçenekleri bulunur.

#Nefes darlığınızı hafife almayın. Doktorunuza başvurun. Çünkü,
#Nefesepahabiçilmez

#PulmonerHipertansiyon #PulmonerArteriyelHipertansiyon #sağlık #AkciğerYüksekTansiyonu #AkciğerNakli #KalpAkciğerNakli #OrganNakli #OrganBağışı #Görünmezhastalık #NadirHastalık #GörünmezEngellilik #DünyaHipertansiyonGünü #PAHSSc @nadirhastaliklaragi @eurordis #YüksekTansiyon #Tansiyon #TansiyonAleti #bloodpressure #Kanbasıncı #Maşet

Eskişehir Web Tasarım