PAHSSc, Nadir Hastalıklar Gününü Destekliyor

KORONAVİRÜS NE KADAR SÜRE CANLI KALABİLİYOR - 2020.03.15

Koronavirüs, Covid-19

İlk tespiti 12 Aralık 2019, Wuhan, Çin

İlk tespit eden Li Wenliang, Göz doktoru

 

  • Havada 3 saat yaşayabilir.
  • Bakır yüzeyde 4 saat
  • Karton yüzeyde 24 saat
  • Plastik ve paslanmaz çelik yüzeylerde 3 gün (pet şişe, kalem, cep telefonu vb.)
  • Eğer Covid-19 diğer koronavirüs olan SARS ve MERS e benziyorsa, o zaman

          Cam ve metal yüzeylerde 9 gün yaşayabilir!

Yeni doğanlarda ve hatta 1 – 11 aylıklarda daha akciğerlerindeki hücrelerde virüsün tutunabileceği reseptörler gelişmediği için covid-19 enfeksiyonu çok nadir görülüyor. Covid19, bağışıklık sistemi zayıf olanlar, kronik hastalıkları olanlar ve özellikle akciğer hastaları ile 60 yaş üzerindeki insanları hedef alıyor. Çünkü insan yaşlandıkça bağışıklık sitemi de zayıflıyor.  


14 günlük karantina süresi yaşanılan deneyimlerden yeterli bir süre olduğu ortaya çıkıyor. Karantina süresi dolduktan sonra evine dönen kişilerden yalnızca %1'inde Covid-19 enfeksiyonu gelişmiş.
Doktorların gözlemlediği bir başka bulgu da, izledikleri 12 hastadan oluşan gruptaki 3 hasta da, iyileşmelerinin ardından, akciğer kapasiteleri %20 ile %30 arasında düşüşle araz bırakmış.

Covid19’un 2 farklı mutasyonu olduğu iddia ediliyor. L tipi ve S tipi. L tipi yeni soydan geliyor ve S tpipnden daha agresif. Hafif belirtilerle bu enfeksiyonu atlatan hastalar, S tipi kaynaklı covid-19 enfeksiyonlarıdır. Ağır semptomlar da L tipi enfeksiyonlardır. Enfeksiyonların %70'i ağırdır ve L tipinden kaynaklanmaktadır.

Eğer geliştirilecek bir aşı Covid2019’un mutasyon hızından daha yavaş gerçekleşirse bütün çabalar boşa gidebilir.


Bir başka deneyimde Covid19  enfeksiyonuyla mücadele eden Çin’in enfeksiyonun ortaya çıktığı zaman Wuhan’da uyguladığı tecrit önlemleri hastalığın yayılmasını %80 oranında yavaşlatmıştır.

 

Hastalığı sizde kendi çevrenizde,

  • Erken tanı
  • İzolasyon ve
  • Düzenli el yıkama ile yavaşlatabilirsiniz.

Bir başka çalışma da yüksek nem ve hava sıcaklıkları virüsün bulaşma hızını düşürmektedir.

Lütfen, kendinize ve sevdiklerinize dikkat edin.

Bu dönem, kitap okuma, kendimizi gekiştirme dönemimiz olsun.

#Nefes #covid2019 #Koronavirus #coronavirus #PulmonerHipertansiyon #PulmonerArteriyelHipertansiyon #AkciğerYüksekTansiyonu #Skleroderma #SistemikSkleroz #Reyno #Eisenmenger #EisenmengerSendromu #idiyopatikPulmonerFibrozis #KTEPH #AkciğerNakli #KalpAkciğerNakli #NadirHastalık #Nadirhastalıklar #OrganNakli #VarsayılmışRızaSistemi #VarsayılmışOnamSistemi #OrganBağışındaBelçikaModeli #Raynaud #görünmezengellilik #PPH #PAH #SSC #IPF #senyoksanbizbireksiğiz #sizinledahagüçlüyüz

Eskişehir Web Tasarım