PAHSSc, Nadir Hastalıklar Gününü Destekliyor

DÜNYA SJÖGREN GÜNÜ - 2021.07.23

PAHSSc - Dünya Sjögren Günü

 

Sjögren sendromu (SS); dış salgı bezlerinin ön planda etkilendiği kronik, sistemik, otoimmün  (bağışıklık sisteminin kendi kendine yaptığı) bir hastalıktır. Bağışıklık sistemi bezen kendi vücut hücreleri ile yabancı molekülleri birbirinden ayırt etme kabiliyetini kaybederek düzgün çalışamaz ve yabancı moleküller yerine bağışıklık sistemi yanlışlıkla kendi vücut hücrelerine karşı savaşır.

 

Skleroderma (SSc) da bu tür bir hastalıktır. Yunanca sklero (sert) ve derma (deri) kelimelerinden türetilen “Skleroderma”, bağ dokusu hastalıkları arasında sayılan, kronik, nadir ve otoimmün bir hastalıktır. Bunun sonucunda, derinin ve organları çevreleyen bağ dokularının temel yapı taşı olan kolajen normalin üzerinde üretilir. Aslında vücudun kendini onarmasını ve yenilemesini sağlayan çok önemli bir protein olan kolajen, skleroderma hastalarında sağlıklı dokuların içinde ve çevresinde yaygın olarak birikerek sertleşmesine ve kalınlaşmasına yol açar. Sağlıklı hücrelerin yerini alan bu sert ve kalın doku, vücuttaki en büyük organ olan derinin yanı sıra akciğerler, kalp, böbrekler, yemek borusu, mide ve bağırsaklar gibi hayati organlarda ciddi tahribatlara ve işlev kayıplarına neden olur. Kolajenin bol miktarda bulunduğu damarlar, kaslar ve eklemler de dokulardaki sertleşme ve kalınlaşmadan etkilenir.

 

Skleroderma (sistemik skleroz) hastalarının yaklaşık %20'sinde Sjögren sendromunun görüldüğünü biliyor muydunuz? En sık ta eskiden #CREST sendromu olarak adlandırılan, Sınırlı Sistemik Skleroz formunda görülür.

 

Adını 1933 yılında hastalığı tanımlayan İsveçli doktor Henrik Samuel Conrad Sjögren’den alan sjögren sendromu, en sık görülen ikinci otoimmün romatizma hastalığıdır.  Bu nedenle doktorun doğum günü olan 23 Temmuz Dünya Sjögren Günü olarak onun anısına her yıl kutlanmaktadır. Dünya Sjögren Günü toplumda bu hastalığın farkındalığını artırmak için bir fırsat olarak değerlendirilmektedir.

 

Hastalığı nedeni tam olarak bilinmemektedir. Romatologlar bu hastalığı takip eden branşların başında yer alır ancak sistemik bir hastalık olduğu için, göz ve diş hekimi olmak üzere birden fazla klinikle birlikte takip gerektirir. 

 

Hem Sjögren sendromu hem de Skleroderma için günümüzde kesin bir tedavi yoktur. Ancak yaşam kalitesini artıran hastalığın ilerlemesini yavaşlatan ilaç tedavileri bulunur.  

 

#DünyaSjögrenGünü #Sjögren #SjögrensSyndrome #Sjögrens #WorldSjogrensDay #Sjogren #Sjogrens #SjogrensSyndrome #WorldSjögrensDay #DünyaSjogrenGünü #AutoimmuneDisease #BağDokusu #BağDokusuHastalıkları #Bağışıklık #PAHSSc #BağışıklıkHastalıkları #GörünmezEngellilik #GörünmezHastalık #KronikHastalık #NadirHastalık #Otoimmün #OtoimmünHastalık #Romatoloji #Scleroderma #SistemikSkleroz #Skleroderma #SystemicSclerosis 

   





Eskişehir Web Tasarım