PAHSSc, Nadir Hastalıklar Gününü Destekliyor

EKİM AYI RAYNAUD FARKINDALIK AYI - 2022.10.01

Ekim ayı Raynaud Farkındalık Ayı
Skleroderma hastalarının %97’sinde ilk görülen belirti Raynaud (Reyno) Fenomeni’dir. Sklerodermanın diğer semptomlarından yıllar önce ortaya çıkabilir. Bununla birlikte Raynaud görülenlerin ancak çok küçük bir bölümünde skleroderma gelişir.

  • Raynaud Fenomeni aslında çok sık rastlanılan bir olgudur (Kadınlarda %5-20, erkeklerde %3-14). Altta bilinen herhangi bir hastalık yoksa primer, başka bir hastalıkla (genellikle otoimmün) ilişkili saptanmış ise sekonder olarak sınıflandırılır.
  • Raynaud, özellikle el ve ayak parmaklarında, damarların soğuk sebebiyle daralması ve kan akışını engellemesi nedeniyle oluşan bir kan dolaşım rahatsızlığıdır. Kan derinin yüzeyine ulaşamaz ve etkilenen alanlar beyaz ve mavi olur. Kan akışı normale döndüğünde cilt kırmızıya döner veya karıncalanır. Ciddi durumlarda kan akışı kaybı yaralara veya doku ölümüne neden olabilir.
  • Özellikle soğuk hava ve duygusal stres tarafından tetikler.
  • Sekonder raynaud, altta yatan hastalıkların anlaşılması için detaylı tetkikler, özellikle parmaklarda oluşabilecek ülserli yaralar açısından ise yakın takip gerektirir. Primer raynaud fenomeni görülen 10 kişiden 1’inde otoimmün hastalık gelişme ihtimali vardır.


Ekim ayı Raynaud Farkındalık Ayı

 

Ekim ayı #Raynaud Farkındalık Ayı!
Raynaud sendromuna ilişkin farkındalığı artırmak için siz de bizimle ellerinizi kaldırın.
Raynaud sendromu; el ve ayak parmaklarında küçük damarların daralması veya büzülmesi ile parmak uçlarında renk değişimlerine neden olan bir dolaşım bozukluğudur. 
Özellikle soğuk hava ve duygusal stres tarafından tetiklenir.

#Skleroderma #SistemikSkleroz #Raynaud #PAHSSc #Reyno #RaynaudFarkındalıkAyı #Raynauds #RaynaudsDisease #RaynaudsSyndrome #RaynaudsPhenomenon #Rheumatology #Romatoloji #Scleroderma #SystemicSclerosis #Sendrom #Raynaudfenomeni #Fenomen #Reynofenomeni #ReynoSendromu #GörünmezEngellilik #GörünmezHastalık #KronikHastalık #Sağlık #Saglik @fesca_scleroderma @nadirhastaliklaragi @raynaudassociation @wearesruk #RaynaudsFarkındalıkAyı #ReynoFarkındalıkAyı #EkimAyı

 

Eskişehir Web Tasarım