PAHSSc, Nadir Hastalıklar Gününü Destekliyor

GÖNÜLLÜLÜK NEDİR?

Gönüllülük

 

 

 

GÖNÜLLÜLÜK NEDİR?

Gönüllülük, bir bireyin maddi karşılık beklemeden ya da başka bir çıkar beklentisi içinde olmadan, ailesi ya da yakın çevresi dışındaki insanların yaşam kalitesini artırmak ya da genel olarak toplumun yararına olduğu düşünülen bir hedefe ulaşmak için, yalnızca içinden gelerek ve doğru olduğuna inanarak, bir toplumsal girişime ya da bir Sivil Toplum Kuruluşu (STK) bünyesindeki etkinliklere destek olmasıdır. (Kaynak STGM) 

 

Gönüllüler bilgi, beceri ve kabiliyetlerini kullanarak sivil toplum kuruluşları birlikte hareket ederek toplumun güçlenmesine, gelişmesine yardımcı olurlar. 

 

 

Gönüllümüz olmak için gönüllü formunu doldurmanız yeterlidir. Lütfen ekteki linke tıklayınız. 

Gönüllü Başvuru Formu

 

Gönüllülükte bireyler bir kazanç beklentisinde bulunmamalarına rağmen, en büyük kazanımları edindikleri yetkinliklerdir.

 

BİZ NİÇİN GÖNÜLLÜ OLURUZ?

 

  1. Kendimize sosyal bir çevre edinerek yalnızlık duygusundan veya can sıkıntısından kurtulmak istiyoruzdur.
  2. Yeni arkadaş ve dost çevresi edinmek istiyoruzdur.
  3. Kendisini ihtiyaç duyulan birisi olarak görmek istiyordur. Bir problemin çözümüne ortak olmak istiyoruzdur.
  4. Yeni beceriler kazanmak istiyordur ya da var olan becerilerini ilgili kurumda kullanmak suretiyle korumak istiyoruzdur......

 

BİZ NİÇİN GÖNÜLLÜ OLMAYIZ?

 

Biz niçin gönüllü olmadığımızı bilmek, bizim niçin gönüllü olmak istediğimizi bilmekten daha önemlidir. Çünkü biz hiçbir neden olmadan, herhangi bir beklenti içine girmeden gönüllü olabilmekteyiz fakat neden gönüllü olmadıklarımızı incelendiğinde, çoğunlukla altında önemli nedenlerin yattığı görülmektedir. Bu nedenlerden en çok karşılaşılanlar sıralanacak olursa:

 

  1. Sorumluluk almak ya da kendimizi bir yere bağımlı hissetmek istememektedir
  2. Kimse bize gönüllü olup olmayacağımızı sormamıştır.
  3. Yapabileceklerimizi bir şeylerin olduğuna inanmayız.
  4. Bizim bir “gönüllü olma” anlayışımız yoktur veya böyle bir alışkanlık/gelenek    çevresinde/ailemizde yoktur.
  5. Bize ek masraf yapacağından çekiniriz ve bu masrafları gözümüzde büyütürüz....

 

Kişilerin gönüllü olarak kurumda çalışırken yaşadığı bazı durumlar var ki bunlar pratikte genellikle dile getirilmezler. Bazen bunlar kişinin kurumdan uzaklaşmasının hatta bazen tüm gönüllü işlerden kopmasına zemin hazırlarlar

 

Kâr amaçlı işletmelerde kişileri motive eden unsur genellikle oraya gelme sebepleri olan maddi unsurlardır. İşletmeler çalışanlarının motivasyonu için prim, ikramiye ve çeşitli yöntemlerle gelir artışları sağlarlar. Oysa amacı kâr elde etmek olmayan sivil toplum kuruluşları için performans unsuru olarak herhangi bir ücretin kullanılamayacağı aşikardır. Zaten gönüllü emeği ücretsiz bir emektir. Kişi gönüllü olurken doğal olarak bir ücret beklemez. Bu sebeple, sivil toplum kuruluşları gönüllü çalışanlarının performansını arttırabilmek için işletmelerden daha zor durumdadır ve bu konuda daha fazla düşünmeleri gerekmektedir

 

Gönüllülerin üstleneceği işler kendi istek ve imkanlarına uygun olmalı ve gönüllülere uygun ve iyi tanımlanmış işler verilmelidir. Gönüllü emeğine saygıdeğer bir emek olarak yaklaşılmalı, başarılar takdir edilmeli ve ödüllendirilmelidir. Gönüllülük hakları kurum tarafından belirlenmelidir. Kurum içinde eşit davranılma, eğitilme, doğru rehberlik, yönlendirme, uygun çalışma mekanı bulma, deneyim çeşitliliği ve tercih hakkı, fikir beyan etme ve görev kabul etmeme hakları gönüllülere sağlanmalıdır.

 

Gönüllülüğün kişiye ve topluma yararları nelerdir?

 

Gönüllülük eylemlerinin tahmin edileceği ve bahsedildiği üzere hem kişinin kendisine hem de topluma faydaları bir hayli fazladır. Bunlardan biraz bahsedersek, gönüllülüğün kişinin kendisine faydaları; insanlara ve çevreye daha duyarlı bakmayı başarabilmesi, ekip çalışması, motive olma ve motive etme ve iletişim kurma becerilerini kazanması olarak belirtilebilir. Gönüllü hareketlerin topluma faydalarına değinilirse gönüllülük kişilere yardım etmenin yanı sıra toplumsal yardımlaşma olarak da düşünülür ve toplumun sağlıklı bir gelişim göstermesi için gönüllülük olmazsa olmaz bir etkendir.

 

Gönüllülük toplumda insanlar arasındaki sosyal ilişkilerin gelişmesinde, değer yargılarının oluşmasında, sosyal farkındalığın ve girişimciliğin artmasında ve sosyal sorunların ortaya çıkışında farklı çözüm önerileri sunulmasında çok önemli bir etkendir.

 

Hep gönülden her hangi bir işi yaparsak hemen büyür başarırız.

 

Batma AŞİMOVA

 

Önemli olan sizin hangi alanda katkı sağlamak istediğinizi bulmanız. Başladığınız anda olmasa da ilerleyen zamanlarda gönüllülük deneyiminin hayatınızda birçok olumlu değişim sağladını fark edersiniz.


Gönüllü Çalışmalar Siz Öğrencilere Ne Kazandırır?

 

Gönüllü olarak yapılan katıldığınız etkinlikler ya da uzun soluklu çalışmalar sonucunda maddi bir kazanç elde etmiyor olsanız da, hayatınıza birçok nitelik kazandıracaktır. Örnek vermek gerekirse;

 

1- Gönüllü çalışmalar gerçekleştirdiğiniz, karşılık beklemeden topluma fayda kişilere fayda sağlamanın hazzını yaşarsınız. Bu süreçte sorunlarla doğru şekilde ve doğru sürede baş etmeyi öğrenirsiniz.

2- Öğrencilik aşamasında iken çalışma hayatı konusunda tecrübesiz oluruz ve bu tecrübe ders kitapları ile edinebileceğimiz bir durum değildir. Gönüllü çalıştığınızda karşılaşacağınız profesyonel ortam ve sorunları çözme yeteneğinizdeki gelişim özgüveninizi arttırır, sizi çalışma hayatına hazırlar.

3- Ekip içinde nasıl çalışmanız gerektiğini öğrenirsiniz. Bireylerin iş hayatında en çok sıkıntı yaşadığı konulardan biri ekip çalışmasına uyum sağlayamamaktır ve günümüzde iş alım süreçlerinde ekip çalışmasına yatkın kişiler tercih edilmektedir. Özellikle öğrencilik sırasında gönüllülük çalışmalarına katılırsanız, gerçekleştireceğiniz ekip çalışmaları ile iş süreclerine uyum sağlamaya ve zamanı doğru kullanmayı öğrenirsiniz.

4- Gönüllü çalışmalar sayesinde yeni arkadaşlıklar edinirsiniz. Toplumsal ilişkileriniz gelişir, gönüllülük sosyalleşmenin en etkin yöntemlerinden biridir. Aynı zamandastresi azaltmak için olumlu şekillerde duyguları yönetmenizi, etkili iletişim kurmanızı, başkalarıyla empati yapmanızı sağlayan duygusal zekanız da gelişir.

5- Mezun olduktan sonra kariyerinizi hangi yöne doğru şekillendireceğinize  karar verirsiniz. Kurumların organizasyonel işletişini öğrenerek size hayatta keyif olan işlerin farkına varırsınız. Gelecek planlarınızı şekillendirir.

 

Gönüllülük çalışmalarına ilgili olduğunu konuya dair kurumu keşfederek başlayabilirsiniz. Kurumlara mail yoluyla ulaşabilir ya da siteleri üzerinden gönüllülük formlarını doldurabilirsiniz. Gönüllülük çalışmalarına ihtiyaç duyan kurumlar, bu çalışmaların sürdürülebilirliği için aralıklarla görüşmeler düzenleyecektir. Bu görüşmelerle size uygun görevi belirlemeniz kolaylaşır.

 

Gönüllü birey gönüllü çalışmayı plansız programsız, sorumluluk üstlenmeden, istendiği zaman vazgeçilecek bir lütuf olarak görmemelidir.
 
Gönüllü her görevi üstlenmek zorunda değildir, ancak bu, üstlendiği görevleri yerine getirmeme veya eksik yapma hakkı vermez. Gönüllü profesyonel çalışan olmamakla birlikte, üstlendiği görev ne kadar basit olursa olsun onu ‘profesyonelce’ yerine getirmelidir.
 
Gönüllülük amatörlük değildir.

Eskişehir Web Tasarım