PAHSSc, Nadir Hastalıklar Gününü Destekliyor

PAH'TA NEREDEN NEREYE... YIL 1998 - 2021.07.12

 

PAH'ta Nereden Nereye...

28, 29 Haziran 1998

Prof. Dr. Lewis J. RUBIN 1998 yılında dünya genelinde Pulmoner Arteriyel Hipertansiyon (PAH) dendiğinde akıla gelen ilk otoritededir. Seyid HAMİDULLAH, Dr. RUBIN'i Türkiye'ye davet ettiği 1998 yılında Türkiye'de PAH ile ilgilenen doktor sayısı 5 değildi! O yıllarda PAH, milyonda 1 görülme sıklığında yetim bir hastalıktı.

 

Dr. Lale TOKGÖZOĞLU hocamızla PAH'ı Dr. RUBIN'den dinleyecek doktor bulamayınca, biz de İstanbul'u gezmiştik.

 

1990'lı yıllarda PAH, YETİM bir hastalıkken, Günümüzde;

  • 10'dan fazla multidisipliner PH Merkezi
  • 3 Akciğer nakli merkezi
  • PAH çalışan gelişmiş ilaç endüstrisi
  • Dünyada kullanılan bütün PAH ilaçları SGK ödeme listesinde ve hastaların erişimine açık.
  • Sadece PAH alanında uzmanlaşmış ADHAD bilimsel derneğinin yanı sıra TKD, TÜSAD, TORAKS vb. dev bilimsel derneklerimizin bünyesinde PAH çalışma grupları bulunmaktadır.

Özetle, doktorlarımız PAH konusunda dünya literatürüne katkı sağlıyor ve PAH için dünyada ne varsa, ülkemiz hastalarına sunulmuştur.

 

Katkısı olan, emeği geçen herkese MİNNETTARIZ.

#NefesePahaBiçilmez #PulmonerHipertansiyon #PulmonerArteriyelHipertansiyon #PulmonaryArterialHypertension #PulmonaryHypertension #SeyidHamidullah #Eisenmenger #EisenmengerSendromu #KTEPH #PAHSSc #KronikTromboEmbolikPulmonerHipertansiyon #AkciğerYüksekTansiyonu #Akciğernakli #KalpAkciğerNakli #OrganBağışındaBelçikaModeli #VarsayılmışRızaSistemi #VarsayılmışOnamSistemi #PresumedConsentOrganDonation #NadirHastalik #KronikHastalık #GörünmezEngellilik #1Bağış8Yaşam #GörünmezHastalık #YaşamHakkı #PulmonerRehabilitasyon #AksiBeyanEdilmedikçe #AkciğerDamarTansiyonu #YetimHastalık

Eskişehir Web Tasarım