PAHSSc, Nadir Hastalıklar Gününü Destekliyor

3) BİLDİĞİMİZ HİPERTANSİYON İLE PULMONER HİPERTANSİYON AYNI ŞEY MİDİR?

Bildiğimiz hipertansiyon ile pulmoner hipertansiyon arasındaki fark nedir?

Kalbin sağ ve sol tarafı birbirine bağlı ve uyumlu iki ayrı pompa gibi çalışır. Kalbin, her iki tarafında farklı işler yapılır. 

Makaleyi okurken karşılaştığınız bilemediğiniz tıbbi bilgiler için lütfen sizin için hazırladığımız Pulmoner Hipertansiyonda Yer Alan Aktörler bölümümüzü inceleyiniz. 

 

Kalbin sol tarafı (sol kulakçık) akciğerlerden gelen oksijen açısından zengin kanı, sol karıncık yolu ile vücuda pompalar. Bütün vücudumuzun ihtiyaç duyduğu kanı, sol kalp pompalıyor. Dolayısıyla sol kalp çok büyük bir basınca karşı kan pompalamak zorunda. Kolumuza taktığımız tansiyon aleti ile sol kalbin pompaladığı kan basıncını kolayca ölçülebiliriz. Buna tansiyon (kan basıncı) denir. Kan basıncınız çok yüksek olduğunda, buna sistemik hipertansiyon denir veya basitçe hipertansiyon da denebilir. Kısaca sol kalbin pompaladığı kanı, taşıyan damarlardaki yüksek kan basıncı, herkesin bildiği hipertansiyondur.

 

Kalp

 

Kısaca pulmoner Hipertansiyon ise sağ kalbin tansiyonudur. Vücudumuzdaki kan, dokulara oksijen verdikten sonra aynı kanın vücuda oksijen sağlaması için akciğerlere geri dönmesi gerekir. Bu kan, önce kalbin sağ tarafına (sağ atrium) gelir ve sonra sağ ventrikül kanı akciğerlerimize pompalar. Böylece döngü yeniden başlar. Kalbimizin sağ tarafının pompaladığı kan akımına karşı olan basınç, pulmoner basınç olarak adlandırılır. Bu basınç ne zaman çok yükselirse, buna pulmoner hipertansiyon denir (PH). Kalbimizin sağ tarafından akciğerlerimize kadar giden kanın, sol kalpteki kadar çok seyahat etmesine gerek yoktur. Bu nedenle, kalbimizin sağ tarafı, sola göre daha düşük basınçlı bir sistemdir. İşte bu nedenden ötürü sağ kalpteki kan basıncını, sol kalbin kan basıncını ölçmeye yarayan tetkiklerle ölçemeyiz.

 

Pulmoner hipertansiyon, pulmoner arterlerdeki kan basıncında anormal bir artış olarak tanımlanır. Yukarıda belirtildiği gibi sağ kalp, çok düşük basınçlı bir sistemdir. Normal basınç ortalama 14mmHg civarıdır. Pulmoner hipertansiyon, dinlenme sırasında 25 mmHg veya egzersiz sırasında 30 mmHg'ye eşit veya daha yüksek ortalama basınç olarak tanımlanır. Bu basınçlar normal olarak kalbin sol tarafındaki sistemik kan basıncından çok daha düşüktür. Kolumuzdan ölçülen kalbin sol tarafının ürettiği kan basıncı normalde 120/80 mmHg civarındadır. Ortalama basınç 75 ila 80 mmHg'dir. 

 

Pulmoner Hipertansiyon; içerisinde yer alan, "Hipertansiyon” kelimesi ile ilk başlarda hastalığımızı küçümsememiz ve hafife almamızla birlikte zamanla çok değil altı ay içerisinde tecrübe ile Nefes” olduğunu anladığımız tedavi edilmediğinde ölümcül sonuçları olabilen bir hastalıktır. Hastalığın ilk safhalarında sırf kendimiz değil yakın çevremiz de bu hastalığı hafife alabilir. Sıkça çevremizden şöyle ifadeler duyabiliriz; "Yediğine, içtiğine dikkat edersen ve ilaçlarını da düzenli kullanırsan bir şeyin kalmaz. Bak bende de tansiyon var."... gibi. Bu nedenle görünmez hastalıktır. Yaşadığımız sorunlar da engeller ge görünmezdir. Birçoğu yayarak öğrenilen deneyimlerdir. Kolay kolay kimse anlayamaz. O yüzden de pulmoner hipertansiyonlu birey de görünmez engellidir. 

 

1- PAH nedir?

2- PAH nasıl ortaya çıkar?

4) PAH'ın belirtileri nelerdir?

 PAH ÖZET

 

 

Eskişehir Web Tasarım