PAHSSc, Nadir Hastalıklar Gününü Destekliyor

AŞI OLMAZSAK EĞER, PNÖMOKOK ENFEKSİYONLARI ÖLÜMCÜL OLABİLİR - 2019.01.25

Erişkinler: Pnömokok aşılarla kendinizi koruyun

Çoğu erişkinler pnömokok hastalık için yüksek riskte olup bunun farkında olmayabilir. Bu ciddi ve bazen ölümcül hastalığa karşı iki aşı koruma sağlamaktadır. Bunlar ve önerilen diğer aşılar konusunda güncel bilgi sahibi olduğunuzdan emin olabilmek için, klinik tedavi uzmanınıza danışın.

ABD ‘de her yıl pnömokok hastalık binlerce erişkinin ölümüne sebep olmaktadır. Ayrıca binlerce kişi pnömokok hastalık nedeniyle hastanede yatmak zorunda kalmaktadır.
-Akciğerlerde (zatüree)
-Kan dolaşımında ( bakteriyemi)
-Beyin ve omurilik zarında ( menenjit)
gibi ciddi enfeksiyonlara sebep olabilir. Pnömokok hastalığını önlemek için en iyi yol, aşılardır.

İki aşı pnömokok hastalığından koruyabilir.
-PCV13 (Konjuge pnömokok aşısı)
-PPSV23 (Polisakkari pnömokok aşı)

PCV13 pnömokok bakterinin 13 çeşit zararına karşı ve PPSV23 pnömokok bakterinin 23 çeşit zararına karşı korur. Her iki aşı menenjit ve bakteriyemi gibi hastalıklara karşı koruma sağlar. PCV13 aynı zamanda zatüreeye karşı korur.

Hangi erişkinler PCV13 yaptırmalı hangileri yaptırmamalıdır?

CDC (ABD Sağlık Kontrol ve İnsan Hizmet Dairesi) PCV13 ‘ü,
-65 yaş ve üstü tüm erişkinlere
-Bazı özel sağlık durumları bulunan 19 yaş ve üstü kişilere önerir. (kronik akciğer hastalığı olanlar)

Kime bu aşı yapılmamalı?
Bu aşının bir dozuna, PCV7 (veya Prevnar adlı) daha eski bir pnömokok aşısına veya difteri toksoidi içeren herhangi bir aşıya (DTaP gibi) karşı hayatı tehdit eden alerjik bir reaksiyon göstermiş kişilere PCV13 yapılmamalıdır.

Ayrıca, PCV13 ün herhangi bir bileşenine karşı şiddetli alerjisi olanlara aşı yapılmamalıdır.

Hangi erişkinler PPSV23 yaptırmalı veya yaptırmamalıdır?

CDC (Amerikan Sağlık Kontrol ve İnsan Hizmet Dairesi)
- 65 yaş ve üstü tüm erişkinlere
-Bazı sağlık sorunları olan veya sigara içen 19 yaş ve üstü erişkinlere PPSV23’ü önerir. (kronik akciğer hastalığı olanlar)

PPSV23 aşısının bir dozuna karşı hayati tehdit eden alerjik bir reaksiyon göstermiş olan kişilere veya bu aşının herhangi bir bileşenine karşı şiddetli alerjisi olanlara aşı yapılmamalıdır.

Pnömokok Aşıları Güvenlidir.

Bu aşılar güvenlidir fakat herhangi bir yan etki görülebilir. Çoğu yan etkiler, enjeksiyonun yapıldığı yerde şişlik veya sızı gibi hafiftir. Günlük faaliyetleri etkilemez.

Her iki Pnömokok aşıyı aynı zamanda yaptırmamalısınız.

CDV, PCV13 ve PPSV23 aşılarının aynı zamanda uygulanmalarını önermez. Her iki aşıya da ihtiyaç duyulduğunda, önce PCV13 daha sonra başka bir sefer PPSV23 yapılmalıdır. İkinci aşının yapılacağı tarih sağlık uzmanından öğrenilmelidir.

Her iki Pnömokok aşısını da ( ayrı ayrı zamanlarda) grip aşısıyla birlikte yaptırabilirsiniz.

Herhangi bir tip Pnömokok aşısının birini grip aşısı yaptırırken uygulatabilirsiniz. Pnömokok aşısına her yıl ihtiyaç bulunmasa da, her grip mevsiminde grip aşısı yaptırmak önemlidir. Grip olmak, pnömokok hastalığı olma riskini arttırır.

Pnömokok aşılarının bedellerini karşılamak için değişik yollar vardır.

Çoğu özel sağlık sigorta poliçeleri, pnömokok aşılarını kapsar. Sigorta şirketinizden karşılayacağınız bir bedel olup olmadığını ve aşı sağlayanların listesini kontrol ediniz. Amerikan Sağlık Sigortası, bir yıl arayla tatbik edilmesi kaydıyla, her iki Pnömokok aşı ücretinin yüzde 100’ ünü karşılar.

Birçok sağlık hizmeti veren merkezler Pnömokok aşılarını sağlar.

Pnömokok aşılar özel doktor muayenehanelerinden, kamu ve halk sağlık kliniklerinden veya eczanelerden alınabilir. Bu aşıları yaptırmak için doktor veya eczanenize danışın.

Pnömokok Hastalık hafif veya ciddi enfeksiyona sebep olabilir.

Pnömokok hastalığı Streptococcus Pneumoniae veya başka adıyla Pnömokok bakterisinin sebep olduğu bir enfeksiyondur. Pnömokok bakteri hafifle çok ciddi arasında değişen çok çeşitli hastalıklara neden olabilir. Pnömokok bakteri burundan ve boğazdan kulaklara veya sinüslere bulaştığında genellikle hafif enfeksiyona sebep olur. Bakteri vücudun diğer bölgelerine bulaştığında zatüree, bakteriyemi ve menenjit gibi ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.

Bu hastalıklar 65 yaş ve üstü tüm yetişkinler, kronik sağlık durumları olan kişiler, hastalık veya ilaç nedeniyle bağışıklık sistemleri zayıflamış kişilerde öldürücü olabilir.

İşitme kaybı, beyin hasarı, kol veya bacak kaybı gibi sakatlıklara yol açabilir.

Pnömokok Hastalık Bulaşıcıdır.

Öksürük, hapşırma ve yakın temasla Pnömokok bakteri kişiden kişiye bulaşabilir. Hasta olmadan da mikrop burunda ve boğazda taşınabilir ve başkalarına bulaşabilir.

Pnömokok Hastalık Yaşlı Erişkinlerde Ölümcül Olabilir.

Çoğu Pnömokok enfeksiyonlar hafiftir. Ancak, özellikle 65 yaş ve üstü erişkinler için ölümcül olabilir.
-Pnömokokzatüreenin,yetişkinler
de 20 vakadan birinde ölümcül
-Pnömokok bakteriyeminin, yetişkinlerde 6 vakadan birinde ölümcül
—Pnömokok menenjitin erişkinlerde 6 vakadan birinde ölümcül olduğu saptanmıştır.

https://www.cdc.gov/features/adult-pneumococcal/index.html?fbclid=IwAR1uKAdM2xp8sgvbbtoiMd4fOMpFKU4JmJqzwnqrdZZJJWR-sGoLzRpqT1g

#kanzehirlenmesi #kolibasili #ecoli #streptokok #pnömokok #stafilokok #streptococcus #pneumococcus #staphylococcus #zatürre #bakteriyemi #menenjit #bağışıklık #ateş #pnömoni #Pnömokokal

Eskişehir Web Tasarım