PAHSSc, Nadir Hastalıklar Gününü Destekliyor

AKCİĞER NAKLİNİN TARİHÇESİ -2.5- BÜNGER - İNSANDA TAM OTOGREFT DERİ NAKLİ - 2025.03.10

Akciğer Naklinin Tarihçesi -2.5- Bünger - İnsanda Tam Otogreft Deri Nakli

  

Christian Heinrich Bünger (1782-1842)

 

1818 yılında Alman cerrah Christian Heinrich Bünger, burun deformitesi yaşayan 33 yaşındaki Wilhelmina adlı bir hastada tarihi bir operasyon gerçekleştirdi. Bünger, bu operasyonu 1823 yılında "Gelungener Versuch einer Nasenbildung aus einem völlig getrennten Hautstück aus dem Beine" (Bacak Derisinden Tamamen Ayrılmış Bir Parça ile Burun Rekonstrüksiyonunun Başarılı Denemesi) adlı çalışmasında yayımlayarak duyurdu.

 

Bünger, çalışmasında hastanın lupus (cilt veremi) nedeniyle burun deformitesi yaşadığını belirtirken, sonraki araştırmacılar bu durumun frengi (sifilis) kaynaklı olabileceğini öne sürdüler. Bu operasyon, tıp tarihindeki ilk doğrulanmış serbest deri grefti olarak kabul edildi ve modern plastik cerrahinin öncü adımlarından biri haline geldi.

 

Bünger, bu ameliyatta Antik Hint Yöntemi'ni temel alan bir teknik kullandı. Hint cerrah Sushruta'nın M.Ö. 6. yüzyılda geliştirdiği burun rekonstrüksiyonu yönteminden esinlenerek, hastanın uyluğunun iç kısmından; kasık bölgesinden başlayarak dize kadar uzan bacağın iç kısmından aldığı deri dokusunu burnuna nakletti. Bu yöntem, komşu dokuların kullanılamadığı durumlarda bile başarılı bir şekilde uygulanabilen bir teknikti. Bünger'in bu operasyonu, Avrupa'da gerçekleştirilen ilk başarılı otogreft (hastanın kendi dokusunun nakli) örneği olarak kayıtlara geçti.

 

Bünger'in Tekniği ve Detayları

 

  • Greftin Alınması: Bünger, hastanın üst uyluğunun yan yüzeyinden 8 x 10 cm boyutlarında oval bir deri parçası aldı. Bu greft, üst deri, dermis ve bir miktar deri altı yağ dokusunu içeriyordu.
  • Greftin Hazırlanması: Nakil öncesinde, greftin canlılığını artırmak için hafifçe şaplakladı (tokatladı), ardından şekillendirip fazla yağ dokusunu temizledi. Bu işlem, greftin alıcı bölgeye daha iyi tutunmasını sağlamak içindi.
  • Nakil Süreci: Gref alındıktan yaklaşık bir saat sonra burna nakledildi. Bünger, ameliyat sonrası gözlemlerini şöyle aktardı: "Gözlerimize inanamadık. Bir gün önce kireç beyazı olan ve en az 90 dakika canlılığını yitirmiş görünen greft, şimdi büyük ölçüde sağlıklı bir kırmızı renge bürünmüştü."
  • Sonuç: Greft başarılı bir şekilde tutundu. Burun ucu, septum ve kanatların oluşacağı alt kısım hariç iyileşme sağlandı. Daha sonraki aşamada, kol ve yanaktan alınan saplı greftlerle burun tamamen kapatıldı.

 

İyileşme Süreci:

  • Ameliyat sonrası ikinci günde greft hâlâ ölü beyaz rengindeydi. Ancak bir gün sonra, alt kenar hariç kırmızımsı bir renk aldı.
  • Beklendiği gibi, alt kenardaki doku nekrotik hale geldi ve ameliyatın dokuzuncu gününde çıkarılmak zorunda kaldı.
  • Beş hafta içinde tüm deri kusurları iyileşti ve ölü epidermis tabakası dökülmüştü.
  • Yeniden yapılandırılmış burun, verici bölgedekiyle aynı türde tüyler büyütmeye başladı.
  • Bir yıl sonra, greftlenen deri hâlâ yüzün geri kalanından farklı bir renkteydi.

 

Bünger'in başarısına rağmen, serbest deri grefti fikri hemen yaygınlaşmadı. 40 yıl sonra, İsviçreli cerrah Jacques-Louis Reverdin (1842-1929), "çimdik greft" (pinch greft) adını verdiği tekniği tanıtacaktı. Bu yöntemde, deriyi çimdikleyerek küçük parçalar halinde kesiyor ve alıcı bölgeye yerleştiriyordu. Reverdin'in oluşturduğu epitel adacıkları, yaranın iyileşmesini hızlandırıyordu.


Not: Konunun anlatımında kullandığımız ve yapay zeka ile oluşturduğumuz görsel, Wilhelmina'yı temsili olarak göstermektedir. Bu görsel, 1818 yılında Christian Heinrich Bünger'in Wilhelmina'yı muayene ederken ki sahneyi canlandırmaktadır.

  

Gelecek Konu: Akciğer Naklinin Tarihçesi -2.6- S. L. L. Bigger - Hayvanda Kornea Nakli 

 

  

KAYNAKÇA:

 

    1. PAHSSc - Türkiye'de Akciğer Naklinin Tarihçesi
    2. The Enhancement Of Wound Healing With Human Skin Allograft - 1997
    3. Degli innesti animali di Giuseppe Baronio - 1804
    4. Degli Innesti Animali : Baronio, Giuseppe: Amazon.com.tr: Kitap
    5. (PDF) From Fat of Old Pigs to Fenestrated Skin Grafts: A Fascinating History of Burn’s Treatment (1) - 2007
    6. Gelungener Versuch einer Nasenbildung aus einem völlig getrennten Hautstück aus dem Beine (pp.569-582). - viaLibri
    7. A Narrative Review of the History of Skin Grafting in Burn Care - PMC
    8. The First Organ and Tissue Transplants - Organ Donation Information in India
    9. X'te PLASTA: "The use of skin grafts then disappeared for 2,500 years and re-emerged in the 19th Century with reports by Cooper and Bünger of their successful use of skin grafts in humans. Bünger published on his work in 1823. (3/14) https://t.co/RXiMEUVg6G" / X
    10. Skin Transplantation - an overview | ScienceDirect Topics
    11. History of Free Skin Grafting - Hendrik Jan Klasen - 1981

 


Yazan: Kamil Hamidullah / KASIM 2023
Önceki güncelleme: ŞUBAT 2025
Son güncelleme: Kamil Hamidullah / MART 2025


 

Önceki Konu: Akciğer Naklinin Tarihçesi -2.4- Baronio - Hayvanda Tam Otogreft Deri Nakli 

 

 

 

#AkciğerNakli #PAHSSc #LungTransplant #OrganBağışı #OrganNakli #OrganDonation #ChristianHeinrichBünger #Bünger #LTx

Eskişehir Web Tasarım