PAHSSc, Nadir Hastalıklar Gününü Destekliyor

YENİ BİR SENDROM; "SALAK/IDIOT" - 2019.05.29

Dr. Google' dikkat edin!

Siberkondri (Cyberchondria), bir kişinin tıbbi bilgi için İnternet'e körü körüne güvendiği ve tedaviyi bıraktığı bir zihin durumudur.

Doktorunuzun reçetelediği ilaçlar hakkında internette arama yapma alışkanlığınız var mı? Web sitelerinde belirtilen bazı yan etkilerden endişe ettikten sonra tedaviyi körü körüne durduruyor musunuz? Yoksa çevrimiçi bilgilere dayalı olarak kendi kendine teşhis koyar ve kendi başınıza ilaç alır mısınız? Kafanızı sallıyorsanız, büyüyen küresel bir endişe olan siberkondriden muzdarip olabilirsiniz.

“İnternet erişimi sayesinde tıbbi bilgi aramak artık yaygınlaştı. Tedaviyi tamamlayabilir veya engelleyebilir. Birincisi, doktor ile akıllı bir tartışmaya yol açan, sağlıklı bir uygulamadır. İkincisi tedaviyi engelleyecek ve buna siberkondri deniyor ”diyor Kochi merkezli bir psikiyatrist olan Dr. CJ John.

IDIOT (Internet Derived Information Obstructing Treatment yani türkçesi İnternetten Türetilmiş Bilgi Tıkanıklığı Tedavisi Sendromu. Bu arada idiot, ingilizce salak demek) olarak da adlandırılan siberkondri, dünyadaki tıp pratisyenlerinin şu anda karşılaştığı en büyük zorluklardan biridir. “Durum öyle büyüdü ki, doktorlar sadece hastalar talep ettiği için bazı durumlarda gerekli olmayabilecek röntgen ve tarama gibi testleri reçete etmeye zorlanıyorlar. İnsanlar internete güveniyor ve her vakanın farklı olduğunu ve ilaçların buna göre reçete edildiğini bilmiyorlar. Örneğin, yetişkinlere cinsel işlev bozukluğu için verilen Viagra, kalp problemlerini çözmek ve kan basıncını kontrol etmek için 6 aylık bir bebeğe verilebilir ”diyor psikolog Dr. KS David.

Dr. “Daha önce aile doktorumuz vardı. İlk önce ona danışır ve daha sonra onun tavsiyesine göre daha fazla tedavi için giderdik. Şimdi, insanlar tavsiye için internete başvuruyor ve orada bulunan semptomları göz önünde bulundurarak tıbbi bölümleri ve doktorları seçiyorlar. Bu yanlış olabilir ve doğru doktoru bulduklarında çok para harcamış olabilirler ”diyor Dr David.

Modern tıp etkilenen en kötüsüdür çünkü tüm tıbbi detaylar çevrimiçi olarak mevcuttur. “Yaygın ve nadir görülen yan etkiler var. Bir siberkondriyakın gözleri en kötüsüne bağlanır. En az yüzde mortalite oranına sahip belirli bir hastalığı araştıran bir siber kondriyak düşünün, o zaman bu kişi bu konuda gereksiz endişe duyacaktır. Bilgileri doktorla doğrulamayacak ”dedi. Doktorlar da bu durumun farkında olmalı. “Sağlık toplumu rasyonel ve mantıksız sorularla yüzleşmek için donanımlı olmalıdır” diye ekliyor.

Bununla nasıl başa çıkabiliriz? “Akıllıca kullan,” diyor Dr David. “İnsanlardan birçok açıdan yardımcı olduğu için internetten uzak durmalarını isteyemeyiz. Doktorlara bile yardımcı olur. Yapabileceğimiz şey insanlara onu doğru kullanmayı öğretmektir. Sağlık departmanımız insanlara doğru yönelimi vermelidir ”diye ekliyor.

Dr John aynı fikirde. Yapıcı bir şekilde kullanmayı ve dengeli bir görüş üretmeyi öneriyor. “Bilgiyi daha iyi sağlık hizmeti için kullanma kültürünü geliştirmeliyiz. Tüm siber bilgiler doğru olmayacaktır. Burada anti-modern tıp bilgileri bulunabilir. Bu durumda panik yapmayın. Bir uzmana danışın. İnternet son kelime olmamalı ”diye uyarıyor.

İnternet erişimi hızla arttıkça, bilgi miktarı sadece zamanla artacaktır. Akıllı olmalıyız. Bir dahaki sefere, Google'dan tavsiye alırken, atlamadan önce iki kez düşünün.

https://www.asianage.com/life/more-features/110618/be-wary-of-dr-google.html

 

Yeni bir sendrom; IDIOT syndrome: Internet Derived Information Obstructing Treatment. Lütfen internetten tedavinizi engelleyecek sağlıksız bilgiler edinmeyin ... #saglikliyasamicin @egeliysen @profdrnecdetbudak

#Repost @drmeralkayikcioglu (@get_repost)

Eskişehir Web Tasarım