PAHSSc, Nadir Hastalıklar Gününü Destekliyor

PAH'TA GEBELİK / HAMİLELİK ÜZERİNE YAPILAN BİLGİLENDİRME - 2019.09.11

11.09.2019 Kartal Koşuyolu EAH tarafından takipleri yürütülen PAH'lı bir hastanın hamilelik nedeniyle genel sağlık durumunun kötüleşmesi  sonucunda yapılan bilgilendirme aşağıda bilgilernize sunulmuştur. 
Merhaba !

(Pah’lı olup Doğum yapan ve Gebe kalan hastalara naçizane tavsiyem) 

Hepimiz gibi siz de zor süreçler yaşamış Ve en sonunda bir çocuk dünyaya getirmişsiniz . 
Yalnız lütfen herkesin sizin gibi şanslı olduğunu düşünmeyin. Her insanın birbirinden farklıdır. Pulmoner Hipertansiyonun da kendine göre farklılıkları vardır. Hepsinin genel aldı Pulmoner Arteriyel Hipertansiyon yada Pulmoner Hipertansıyon olabilir ama alt nedenlere inildiğinde çok farklı sebepler ortaya çıkan ağır ve yıkıcı bir hastalıktır. Pah’larda farklılıklar olduğu gibi insanlar arasındaki bünye de farklıdır. Dolayısıyla ortada hiçbir sebep yokken birden bire bozulabilen hastaya kalkıp Hamile kalması için cesaret vermek ona intiharı seçenek olarak göstermektir. Yaşadıklarımızı bizler çok iyi biliyoruz. Yorulunca göğsümüzün patlarcasına nasıl ağrıdığını, diş erlerimize kadar nasıl ağrıdığını, kollarımızın nasıl uyuşup ağrıdığını, oksijene nasıl ihtiyaç duyduğumuzu, ilaçlar olmasa nasıl kötü duruma düştüğümüzü bir biz biliyoruz bir de bizim tadavimizi üstlenen tecrübeli doktorlar bilir. Bayan arkadaşlar hekimlerine hamile kalmak istediklerini söyleyince Hekimlerin kesinlikle olmaz, demesine rağmen, damat adaylarıyla henüz evlilik gerçekleşmeden işin ciddiyetini anlattıklarına ben birebir şahidim. Ancak buna rağmen hamile kalıp gebeliğin 2. 3. Aylarında hekime gidip gebe olduğunu söyleyip çocuğu da aldırmak istemediğini söyleyen kadınlar oluyor. Doğum boyunca ve Doğum sırasında herşey yolunda giderken birden bire bozulma başlıyor akciğer yetersiz kalıyor ve hasta Ekmo cihazına bağlanıyor. Ekmo akciğerin içeriden yaptığı işlevi dışardan görmeye çalışan bir cihaz ve bu cihaz elbette akciğerin yerini tutmuyor ve maalesef yetersiz kalıyor ve hasta Tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybediyor. Bir çocuk dünyaya geliyor ama anasız büyüyor. Hal böyle olunca gencecik bir kadını ailesi toprağa veriyor. Evet kadınlık duygusunu bilmeyebiliriz , analık duygusuna yabancı olabiliriz. Ama insanlık duygumuz yerindedir. Uzun yıllar yaşayabilecek kadınlar ölümü göze alarak Doğum yapıyorlar ve maalesef hayatlarını kaybediyorlar. Ben Kartal Koşuyolu Kalp Hastanesinde Prof. Dr Cihangir Kaymaz’ın 14 yıllık VSD+PDA Pulmoner Hipertansiyon ve buna bağlı gelişen Eisenmenger sendromlu bir hasta olarak işin içinde biri olarak tüm Pah sahibi ailelere pah’lı hastaların eşlerine pah’lı hastaların arkadaşlarına Pah’lı hastaların çevresinde bulunan herkese rica ediyorum Görünmez engelliliği bulunan bu çocuğunuzu, eşinizi, kardeşinizi, arkadaşınızı, komşunuzu birşeyler yapması için ikna etmeye çalışmayın. Ondan kendisini ispatlamaya çalışmayın. Prof. Dr. Cihangir Kaymaz ve ekibi kesinlikle Pah’lı bir bayanın gebe kalmasını istemediklerini gelen her kız ve kadın pah hastalarına eş adayları ve eşlerine durumun vehameti konusunda ısrarlı bir şekilde bilgilendirmeyi her zaman yapmaktadır. Bütün Pah hastalarını aynı kategoride değerlendirmek yanlıştır herkes kendi hastalığıyla değerlendirilir. Lütfen birbirinizi birbirinizle kıyaslamayın. 

Umarım bir nebze olsun yaşananları ve yaşanacak olanları ifade edebilmişimdir. Kendinize çok iyi bakın.
Mehmet Savaşan
Kartal Koşuyolu EAH
 
(Bu linkten, konu ile ilgili Avrupa Kardiyoloji Topluluğu (ESC) 'nun yaptığı 10 yıllık araştırmabıb sonuçlarına erişeblirsiniz https://biblio.ugent.be/publication/8612063/file/8612064.pdf
Eskişehir Web Tasarım