PAHSSc, Nadir Hastalıklar Gününü Destekliyor

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ENGELLİ HAKLARI SÖZLEŞMESİ 10. YAŞINI DOLDURDU! - 2019.10.19

“Benim özlemim, sağlığın niyaz edilen
bir lütuf değil, elde edilmesi için
mücadele edilen bir insan hakkı olarak
görülmesidir.”
Kofi Annan, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri

 

 

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER
ENGELLİ HAKLARI SÖZLEŞMESİ
10. yaşını doldurdu!

20. Yüzyılın ilk insan hakları belgesidir.

Türkiye, BM Engelli Hakları Sözleşmesini 30 Mart 2007 tarihinde, çekincesiz imzalamıştır. İlk imzalayan 81 ülkeden biriyiz.

Sözleşmenin TBMM’de onaylanması 3 Aralık 2008 tarihinde, 5825 sayılı Kanunla uygun bulunmuştur. Sözleşmenin onayına ilişkin 27 Mayıs 2009 tarihli Bakanlar Kurulu kararı; 14 Temmuz 2009 tarih ve 27288 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
Dolayısıyla, Sözleşmenin Türkiye'de yürürlüğe girdiği tarih; 28 Ekim 2009'dur..

Her geçen gün Sözleşmeye olan bağlılığımız artacaktır.
Misyonumuz; Sözleşmenin her alanda bilinmesini sağlamak, mevzuatın Sözleşmeyle uyumu için mücadele etmek ve nihayetinde özgür bir toplumda yaşama hedefini gerçekleştirmektir.

Sözleşmenin amacı, “tüm insan haklarının ve temel özgürlüklerin tüm engelli bireyler tarafından tam ve eşit şekilde kullanılmasını korumak ve sağlamak ve kendi onurlarına saygı duymayı teşvik etmektir”.

Başlıca mesajı, engelli kişilerin, ayrımcılık yapılmaksızın tüm insan hakları ve temel özgürlükler yelpazesine sahip olmalarıdır.

Sözleşme kabul edilmesinden bu yana geçen 10 yıl içerisinde, tüm uluslararası insan hakları sözleşmeleri içinde en hızlı şekilde onaylananlardan biri olmuştur ve bugüne kadar, 160'tan fazla devlet onaylamıştır.
Yine de, engelli kişilerin haklarından tam olarak yararlanılmasında büyük zorluklar devam etmektedir. Tüm dünyada durum böyle iken; geçen 10 yılda, Sözleşmenin Devlet kademelerinde bilinirliğinin sağlanamadığı açıktır. Okullardan hastanelere, adliyelerden yerel yönetimlere dek, her alanda hala Sözleşmeyi bilmeyenler var. Bu yüzden ayrımcılık, engellilerin yaşadığı sorunların en başında geliyor.
10. Yılda temennimiz Engelli Hakları Komitesinin Türkiye'ye gönderdiği Nihai Gözlem Raporunda, Komitenin endişelerini ve verdiği tavsiyeleri, Devlet yetkililerinin dikkate alması ve katılımcı bir güçle çözüme yönelik politikalar üretilmesidir.

Birleşmiş Milletler Engelliler Hakları Komitesi, Sözleşmeyi onaylayan ülkelerin düzenli olarak gözden geçirerek ve ihlallerin nasıl ele alınabileceği ve hakların nasıl korunabileceği konusunda somut tavsiyeler yayınlayarak Sözleşmeyi onaylayan ülkelerin nasıl olduğunu izler.

SAHİMSEN olarak; Sözleşmenin uygulanabilirliğinin ve Nihai Gözlem Raporunun her satırının takipçisi olacağız.

AYŞE SARI
KOMİSYON BAŞKANI

https://www.facebook.com/2465745523651193/photos/a.2468047610087651/2986061244952949/

Eskişehir Web Tasarım