PAHSSc, Nadir Hastalıklar Gününü Destekliyor

4 EKİM DÜNYA HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ - 2020.10.04

2.000’de 1 ya da daha az sıklıkta görülen hastalıklara #nadirhastalıklar denir.
Tanımlanmış 8.000 farklı #nadirhastalık bulunmaktadır ve ülkemizde 5.000.000 kişinin nadir hastalıklardan muzdarip olduğu tahmin edilmektedir.
Türkiye'de her 16 kişiden biri, NADİR bir HASTALIKLA savaşıyor!
Nadir hastalıkların %95'in tedavisi yoktur!
%50 sini de çocuklar oluşturuyor.
 
Rutin bir poliklinikte 20 hastaya bakan bir doktor, nadir hastalıktan muzdarip bir hasta ile karşılaşma ihtimali bulunuyor!
 
#PulmonerHipertansiyon, (PH)'un kendisine özgü bir belirtisi yoktur.
- Doktorun aklına hemen PH tanısı gelmez.
- Önce başka tanılar konur.
- Hasta bu tanılara cevap vermez. Doğru tanıyı alana kadar başka tanılar alır ve genellikle en son doğru tanıyı alır. Erken tedavi için gerekli olan bu süreyi hasta, doktor doktor gezerek kaybeder.
Dr. Theodore E. Woodward öğrencilerine “Toynak seslerini ilk duyduğunuzda aklınıza ne geliyor?" diye sorduğunda, öğrencileri “#AT” diye cevap verir. Sonra öğrencilerine döner, “Peki ya eğer #ZEBRA 'ysa?”
Sevgili Doktorum, ZEBRAYI anımsa ya / Remember the Zebra...
 
Ya eğer karşınızdaki hasta nadir bir hastalıktan muzdarip ise
 
#hayvanlarıkorumagünü #4ekimhayvanlarıkorumagünü #worldanimalday #showyourrare #PAHSSc #PulmonerArteriyelHipertansiyon #EisenmengerSendromu #Skleroderma #reyno #SistemikSkleroz #KTEPH #AkciğerNakli #KalpAkciğerNakli #NadirHastaliklar #nadirhastalik #idiopatikpulmonerfibrozis #OrganBağışındaBelçikaModeli #PresumedConsentOrganDonation #KronikTromboembolikPulmonerHipertansiyon, #akciğeryüksektansiyonu #RememberTheZebra #raredisease #rarediseases @eurordis @nord_rare @saglikbakanligi @tbmmresmi @ailevecalisma @turkiyeengellimeclisi @sgksosyalmedya @nadirhastaliklaragi
Eskişehir Web Tasarım