PAHSSc, Nadir Hastalıklar Gününü Destekliyor

12 KASIM DÜNYA ZATÜRRE GÜNÜ - 2020.11.12

Dünya Sağlık Örgütü ve Çocuklarda Zatürre ile Mücadele Global Koalisyonu adlı uluslararası örgüt tarafından her yıl dünya genelinde zatürre hastalığıyla mücadeleye dikkati çekmek amacıyla 12 Kasım Dünya Zatürre Günü olarak kutlanmaktadır.

 

Zatürreden korunmak için AŞILANMA önerilmektedir. Çocuklar, yaşlılar ile kronik hastalığı olanlar rutin aşılama programı çerçevesinde zatürre aşısı olmalıdırlar. Bu uygulamanın kişinin hekimi tarafından yapılması gerekmektedir. Sağlık çalışanı ve sağlık kurumu ekseninde, kronik hastalığı olanlar ile 65 yaş ve üzeri kişilerin aşılanması sağlanmalıdır. (@atasehirkksaglik)

 

Not: Bakımsız oksijen cihazlarından da zatürre olabileceğimizi biliyor muydunuz?


Zatürre Nedir?

Zatürre ya da tıbbi adıyla pnömoni akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Bakteriler başta olmak üzere virüsler, mantarlar ve nadiren parazitlerin neden olduğu akciğer enfeksiyonu olarak da tanımlanabilir. Akciğerde meydana gelen bu enfeksiyon, alveol adı verilen havayla dolu küçük akciğer keseciklerine iltihap hücrelerinin birikmesine ve yine bu alana kan damarlarından gelen serumun dolmasına neden olur. İçleri iltihap hücreleri ve serum sıvısı ile dolan, hava içeriğini kaybeden alveoller oksijen alış-veriş işlevini yapamaz yani solunum işlevini yerine getiremezler. Eğer zatürre yaygın ise kanda oksijen düzeyi azalabilir ve hastada solunum yetersizliği görülebilir.

 

Zatürre dünyada ve ülkemizde sık görülen ve en fazla ölüme neden olan enfeksiyon hastalıkları arasındadır. Türkiye'de ölüm nedenleri arasında 5. sırada, infeksiyonlara bağlı ölümler arasında ise 1. sırada yer almaktadır. Özellikle bebeklerde, çocuklarda, yaşlılarda ve bilinen başka hastalığı olan kişilerde zatürre daha ağır ve ölümcül seyredebilir.


Zatürre çoğunlukla hastanın kendi ağız, boğaz veya sindirim kanalında bulunan mikropların akciğere ulaşması ile ortaya çıkar. Bazı zatürre türlerinde ise hasta kişiden sağlam kişilere yakın temas sonucu bulaşma riski vardır. Hasta kişilerden öksürük, aksırık ya da konuşma sırasında havaya yayılan damlacıkların doğrudan solunması yoluyla gerçekleşir. Bu nedenle kalabalık yerler, kapalı alanlar toplu halde yaşanan okul, yurt ve askeriye gibi ortamlarda zatürrenin bulaşma olasılığı artar. Soğuk algınlığı kadar bulaşıcı değildir ancak nadiren salgın şeklinde ortaya çıkabilir.
Sağlıklı bireylerde hastalığa neden olmayan mikroplar vücut savunması zayıf düştüğünde zatürreye neden olabilir. Zatürrenin ortaya çıkmasında kişinin vücut direncini azaltan risk faktörleri önemli rol oynar. (Başkent Üniversitesi @baskentunv)

 

Belirtileri Nelerdir?


· Öksürük (bazı zatürre türlerinde öksürük sonrası çıkarılan balgam yeşilimsi, sarı renkte veya kanlı olmaktadır.)
· Yüksek ateş,
· Üşümeye bağlı titreme,
· Derin nefes alırken veya öksürürken oluşan bıçak gibi keskin göğüs ağrıları,
· Aşırı terleme, ıslak ve yapışkan deri,
· İştah kaybı, halsizlik ve yorgunluk,
· Sersemlik hissi (özellikle yaşlılarda).

#pnömoni #sağlık #zatürre #zaturre #saglik #dünyazatürregünü #dünyazatürregünü #aşı #pnömokokaşı #zatürreaşısı #WorldPneumoniaDay #AkcigerNakli #AkciğerNakli #Eisenmenger #EisenmengerSendromu #idiopatikPulmonerFibrozis #idiyopatikpulmonerfibrozis #KalpAkciğerNakli #KTEPH #NadirHastalik #NadirHastalık #OrganNakli #PulmonerArteriyelHipertansiyon #PulmonerHipertansiyon #RareDisease #Skleroderma #SistemikSkleroz #Pneumonia @nadirhastaliklaragi @ailevecalisma @eurordis @fesca_scleroderma @saglikbakanligi @sgksosyalmedya @tbmm @tcbestepe

Eskişehir Web Tasarım