PAHSSc, Nadir Hastalıklar Gününü Destekliyor

PAH'TA NEREDEN NEREYE... YIL 1999 - 2021.07.16

 

PAH'ta Nereden Nereye...

22 Ekim 1999

 

Dr. RUBIN'in asistanı Doç. Dr. Sean P. GAINE 1999 yılında dünya genelinde Pulmoner Arteriyel Hipertansiyon dendiğinde akıla gelen ilk otoritelerdendir.Seyid HAMİDULLAH, Dr. GAINE'i Türkiye'ye davet ettiği 1999 yılında Türkiye'de PAH ile ilgilenen doktor sayısı 5 değildi! O yıllarda PAH, milyonda 1 görülme sıklığında yetim bir hastalıktı.

 

Dr. Lale TOKGÖZOĞLU hocamızla PAH'ı Dr. GAINE'den dinleyecek doktor bulamayınca, O dönem PAH tanısı alan hastaları, Amerikan Hastanesi'nde muayene etti.

 

1990'lı yıllarda PAH, YETİM bir hastalıkken, Günümüzde;

* 10'dan fazla multidisipliner PH Merkezi

* 3 Akciğer nakli merkezi

* PAH çalışan gelişmiş ilaç endüstrisi

* Dünyada kullanılan bütün PAH ilaçları SGK ödeme listesinde ve hastaların erişimine açık.

* Sadece PAH alanında uzmanlaşmış ADHAD bilimsel derneğinin yanı sıra TKD, TÜSAD, TORAKS vb. dev bilimsel derneklerimizin bünyesinde PAH çalışma grupları bulunmaktadır.

Özetle, doktorlarımız PAH konusunda dünya literatürüne katkı sağlıyor ve PAH için dünyada ne varsa, ülkemiz hastalarına sunulmuştur.

 

Katkısı olan, emeği geçen herkese MİNNETTARIZ.

#NefesePahaBiçilmez #PulmonerHipertansiyon #PulmonerArteriyelHipertansiyon #PulmonaryArterialHypertension #PulmonaryHypertension #SeyidHamidullah #Eisenmenger #EisenmengerSendromu #KTEPH #PAHSSc #KronikTromboEmbolikPulmonerHipertansiyon #AkciğerYüksekTansiyonu #Akciğernakli #KalpAkciğerNakli #OrganBağışındaBelçikaModeli #VarsayılmışRızaSistemi #VarsayılmışOnamSistemi #PresumedConsentOrganDonation #NadirHastalik #KronikHastalık #GörünmezEngellilik #1Bağış8Yaşam #GörünmezHastalık #YaşamHakkı #PulmonerRehabilitasyon #AksiBeyanEdilmedikçe #AkciğerDamarTansiyonu #YetimHastalık

Eskişehir Web Tasarım