PAHSSc, Nadir Hastalıklar Gününü Destekliyor

25 EYLÜL DÜNYA AKCİĞER GÜNÜ - 2021.09.25

25 Eylül Dünya Akciğer Günü Kutlu Olsun

 

Akciğerlerimiz kendisini yenileyemeyen bir organımızdır. Akciğerinizi koruyun ki daha kaliteli bir yaşamınız olsun.

 

Dünya genelinde 25 milyondan fazla insanın pulmoner hipertansiyondan acı çektiğini biliyor muydunuz?

 

Her biri birer nadir hastalık olan Pulmoner Arteriyel Hipertansiyon, idiyopatik Pulmoner Fibrozis, Eisenmenger Sendromu, KTEPH ve Skleroderma’nın kendisine özel bulguları yoktur. Bu yüzden başka tanılar alır. Doğru tanıyı alana kadar geçen zamanda erken tanı alma şansını kaçırabilirsiniz. Her doktorun bu hastalıkları bilmesini bekleyemezsiniz. Ama her doktor nadir hastaları ilgili bir merkezlere yönlendirmelidir. Çünkü çok hasta görmüş deneyimli merkezlerde tedavilerinizi yönetilmesi hayati önem arz eder. Tırnaklarda ve dudaklarda morarma, mavileşme,Nefes darlığı, yorgunluk, göğüs ağrısı, ayaklarda şişme, baş dönmesi, sersemlik hissi ve çarpıntı gibi şikayetlerinizde lütfen zaman kaybetmeden doktorunuza başvurun.

 

PH’de gebeliğin %40 oranında ölümle sonuçlanması nedeniyle PH’li kadınların gebelikten kaçınmaları gerektiğini biliyor muydunuz?

Şu an için bu hastalıkların günümüzde kesin tedavileri yoktur. Hastalığın ilerlemesini yavaşlatan, durduran ve yaşam kalitesini artırarak yaşam süresini yükselten tedavileri mevcuttur.

 

Medikal tedavilerin yetersiz kaldığı durumlarda uygun hastalar, akciğer nakline yönlendirilirler. Organ bekleme süreleri organ bağışının azlığı nedeniyle 3.5 yılın üzerindedir.

14 yaşından küçük çocuklara neredeyse vefaten organ bağışının yapılmadığını biliyor muydunuz?

"Organlar yaşayan bedende güzeldir. Öldükten sonra mezara yanınızda götürmeyin." Toprak olmasın can olsun.

#PulmonerHipertansiyon #DünyaAkciğerGünü #WorldLungDay #AkciğerYüksekTansiyonu #Skleroderma #SistemikSkleroz #Sağlık #AkciğerNakli #EisenmengerSendromu #idiyopatikPulmonerFibrozis #KTEPH #Akciğer #Lung #PAHSSc #AkciğerGünü #Akciğer #idiopatikPulmonerFibrozis #PulmonerRehabilitasyon #KronikHastalık #KTEPH #NadirHastalık #OrganBağışı #OrganNakli #PulmonerArteriyelHipertansiyon #PulmonerHipertansiyon #PulmonaryHypertension #KardiyoPulmoner @saglikbakanligi @tcailesosyal @csgbakanligi

Eskişehir Web Tasarım