PAHSSc, Nadir Hastalıklar Gününü Destekliyor

29 EYLÜL DÜNYA KALP GÜNÜ - 2021.09.29

29 Eylül Dünya Kalp Günü
Doğumsal kalp hastalarının %10’unda Pulmoner Hipertansiyon (PH) görüldüğünü biliyor muydunuz?
 
Uygun hastalarda Eisenmenger Sendromunda olduğu gibi pulmoner hipertansiyonun kalıcı hale gelmeden ameliyatla tamamen ortadan kaldırılabileceğini biliyor muydunuz?
 
Dünya üzerinde 26 milyondan fazla kişi PH’den dolayı acı çekiyor. Bunların %68’ sol kalp hastalıklarına bağlı gelişiyor.
 
PH akciğerlerdeki yüksek tansiyondur. Doktorunuzun tansiyon cihazıyla ölçtüğü kan basıncından farklıdır. Akciğerleri ve kalbi etkileyen ciddi bir durumdur. Kendisine özgü belirtisi olmadığı için bu sık sık yetersiz ve yanlış teşhis alır. PH'nu olan bir kişinin akciğerlerindeki arterler (damarları) hasar görür, daralır veya sertleşir. Bu damarlara kan pompalayan kalbin sağ tarafı karşılaştığı direnci yenebilmesi için daha fazla, daha güçlü çalışmak zorunda kalır. Tedavi edilmezse, PH sağ kalp yetmezliğine ve ölüme neden olabilir.
 
PH’de gebelik kalbin yükünü çok daha fazla artırdığı için %40 oranında ölümle sonuçlanıyor. Bu nedenle PH’li kadınların gebelikten kaçınmaları önerilmektedir.
 
Eisenmenger Sendromunda da olduğu gibi erken fark edildiğinde tamamen iyileşme şansının olması nedeniyle her yeni doğan bebeğin basit bir eko testi gibi gerekli tüm tetkikleri yapılarak, kalbi ve diğer organlarının konunun uzmanı olan doktorlarca kontrol edilmesi gerekmektedir.
 
Kalp bütün medikal tedavilere rağmen görevini yerine getirmediğinde kalp nakli seçeneği bulunur. Ancak ülkemizde vefaten organ bağışı yıllık ortalama 500 kişiden gerçekleşmektedir. Ve her organ da nakil için elverişli değildir. Ülkemizde en çok yılda 90 hastaya kalp nakli yapıldığını ve neredeyse 14 yaşın altındaki çocuklara organ bağışının yapılmadığını biliyor muydunuz?
 
Kalbimiz en hayati organlarımızdan biri ve ona iyi bakalım. Kalbimizi koruyalım.
#DünyaKalpGünü #29eylül #WorldHeartDay #Kalp #Heart #Sağlık #Health #PulmonerArteriyelHipertansiyon #PulmonerHipertansiyon #PAH #PPH #Skleroderma #SistemikSkleroz #EisenmengerSendromu #PAHSSc #NadirHastalık #NadirHastalıklar #AkciğerNakli #KTEPH #OrganBağışı #KalpAkciğerNakli #PumonaryHypertension #PulmonaryArterialHypertension #OrganBağışındaBelçikaModeli #EisenmengerSyndrome #GörünmezHastalık #GörünmezEngellilik
Eskişehir Web Tasarım