PAHSSc, Nadir Hastalıklar Gününü Destekliyor

PULMONER HİPERTANSİYONDA GEBELİK, HEM ANNE ADAYI İÇİN HEM DE BEBEĞİ İÇİN RİSKLİDİR! - 2021.11.07

Pulmoner Hipertansiyonda Gebelik, Hem Anne Adayı için Hem de Bebeği için Risklidir!

 

Kasım Ayı Pulmoner Hipertansiyon Farkındalık Ayı

Avrupa Kardiyoloji Derneği European Society of Cardiology (@europeansocietyofcardiology) ROPAC (Registry Of Pregnancy And Cardiac disease) araştırmasında toplanan 10 yıllık veriyi incelediğinde, %40 ile gebelikte en yüksek ölüm / kalp yetmezliği oranı PAH (Pulmoner Arteriyel Hipertansiyon)'lı kadınlarda görüldüğünü tespit etmiştir.
https://biblio.ugent.be/publication/8612063/file/8612064.pdf

Raporlarında sonuç olarak düştükleri not;
"PAH'lı hastaların, hamilelikten kaçınmaları önerilmelidir.

Tüm PH tipleri için hamilelikle bağlantılı riskler nedeniyle, hastaların hamilelikten kaçınmaları veya erken sonlandırmayı düşünmeleri önerilir."

PH'lu anneler için en tehlikeli zaman, vücudun depoladığı sıvılar kan dolaşımına geri döndüğünde ve kalbi boğduğu, doğumdan hemen sonrasıdır. Gebelikten önce PH'u olan kadınlar en yüksek anne ölüm oranlarına sahiptir.

PAH ilaçları fetüs (anne karnındaki çocuğa) için zararlı etkileri yüzünden doğum kusurlarına neden olabileceğinden bu tür ilaçların kullanımı, bebeğine zarar vermemek için durdurulur. Bu da annenin hayatını risk altına sokar.

Eğer bir çocuğu büyütmek için enerjiniz varsa evlat edinmek, koruyucu aile olmak çok daha iyi bir fikirdir.

Sağlıklı Kadınlarda artan kan hacmi ve kalp atış hızı vücutta ve akciğerlerde kanı itme yeteneği azalır.

PH'lu Kadınlarda artan kan hacmi ve kalp atım hızı karşılanamaz Akciğerlerde kan basıncında artış ve sağ kalp yetmezliği gelişir.

Kendimizden bir notla bitirelim;
Eşini gerçekten seven, eşinden bunu istemez.
Ne anne adayının hayatı ne de çocuğun hayatı ve ikisinin de sağlıkları başka hiçbir şeyden daha önemli olmamalı diye düşünüyoruz.

https://academic.oup.com/eurheartj/article/40/47/3848/5419276

 

#Anne #Bebek #Hamile #Hamilelik #Gebe #Gebelik #Çocuk #Doğum #Dogum #Akciğer #AkciğerNakli #AkciğerYüksekTansiyonu #EisenmengerSendromu #GörünmezEngellilik #GörünmezHastalık #PAHtaGebelik #PAHtaHamilelik #KronikHastalık #KTEPH #KasımAyıPulmonerHipertansiyonFarkındalıkAyı #NadirHastalık #RareDisease #PAH #Nefes #OrganBağışı #PHAwarenessmonth #PulmonerHipertansiyon #Kalp #KalpYetmezliği

Eskişehir Web Tasarım