PAHSSc, Nadir Hastalıklar Gününü Destekliyor

TÜM SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZIN 14 MART TIP BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN - 2022.03.14

Emeğinizin değer gördüğü nice güzel bayramlara...

Tüm sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramınız kutlu olsun.

 

14 Mart Tıp Bayramı


Bizler Nadir bir hastalıkla mücadele ediyoruz. Bu sürecimizde bizimle beraber mücadele eden sizler, bizden daha NADİRSİNİZ!

Nadir yüreklerin kahramanları bütün sağlık çalışlarımızın " 14 Mart Tıp Bayramını" kutlarız.

Dr. Theodore E. Woodward derslerinin birinde atlarıyla ünlü Maryland de konuya dikkat çekmek için öğrencilerine sorar.

- Toynak seslerini ilk duyduğunuzda aklınıza ne geliyor?

Öğrencileri hemen “AT” diye cevap verir.
Sonra öğrencilerine dönerek “Ya peki eğer onlar #ZEBRA’ysa?”

Her 16 kişiden 1'sinde nadir hastalık görülen ülkemizde erken tanı için doktorum, lütfen ZEBRA'yı anımsa!

Remember the ZEBRA!

"Tıp Bayramı, 14 Mart 1827’de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet’in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı’daki Tulumbacıbaşı Konağı’nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye’de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, “Tıp Bayramı” olarak kutlanmaktadır.

14 Mart 1827 ülkemiz için modern tıp eğitiminin başlangıcı olarak kabul ediliyor. Bundan tam 101 yıl önce 14 Mart 1919’da İstanbul’un işgal edildiği ilk günlerde yabancı işgal kuvvetlerine karşı bir direnişin adıdır 14 Mart. Başını Hikmet Boran’ın çektiği, tüm tıp öğrencilerinin destek olduğu bir harekettir 14 Mart. İlk defa 1919’da 14 Mart’ta kutlandı.

İlk kutlama, 1919 yılının 14 Mart’ında işgal altındaki İstanbul’da gerçekleşmiştir. O gün, tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran’ın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları da destek vermişti. Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başlamıştır.

1929-1937 yılları arasında 12 Mayıs günü Tıp Bayramı olarak kutlandı. Bu tarih, Bursa’daki Yıldırım Darüşşifası’nda ilk Türkçe tıp derslerinin başladığı tarih olarak kabul edildiği için Tıp Bayramı yapıldı. Ancak zamanla bu uygulamadan vazgeçildi ve yeniden 14 Mart Tıp Bayramı oldu." Sözcü Gazetesi - 14.03.2019


#14mart #tıpbayramı #sağlıktaşiddetehayır #RemembertheZebra #zebrayıanımsa #Nefes #PulmonerHipertansiyon #PulmonerArteriyelHipertansiyon #PAHSSc #Skleroderma #SistemikSkleroz #EisenmengerSendromu #idiyopatikPulmonerFibrozis #KTEPH #AkciğerNakli #KalpAkciğerNakli #raynaud #OrganNakli #OrganBağışı #GörünmezHastalık #GörünmezEngellilik #TIP #Nadirhastalık #SağlıkÇalışanları #Doktor #iyikiVarsın #KronikHastalık #TıpHaftası #14MartTıpBayramı

Eskişehir Web Tasarım