PAHSSc, Nadir Hastalıklar Gününü Destekliyor

13 NİSAN DÜNYA SARKOİDOZ GÜNÜ - 2022.04.13

13 Nisan Dünya Sarkoidoz Günü
Sarkoidoz; Genellikle akciğerlerde, bazen de vücudun diğer kısımlarında küçük iltihaplı hücre topluluklarının (granülomlar) oluşmasına neden olan bir hastalıktır. Bağışıklık sisteminizin aşırı tepki vermesine bağlı bu iltihaplı hücreler oluşur.

Sarkoidozun kesin nedeni bilinmemektedir. Bazı araştırmalar, ortamdaki bir enfeksiyonun veya herhangi bir maddeye maruz kalmaya karşı bağışıklık sisteminin aşırı tepki göstermesinin hastalığı tetikleyebileceğini söylemektedir. Spesifik bir gen mutasyonunun varlığı gösterilmese de bazı ailelerde sık görülmesi sarkoidoz gelişiminde genetik bir eğilim
olabileceğini düşündürmektedir. Sarkoidoz bulaşıcı değildir, bu nedenle nezle veya grip gibi bir başkasından size bulaşmaz. (TÜSAD; https://bit.ly/3wRG4UM)

Akciğer nakli dahil birçok tedavi seçeneği bulunur.

Sarkoidoz , akciğerlerdeki basıncı artırdığında, kalbin sağ tarafını da zayıflatarak Pulmoner hipertansiyona yol açabilir. Pulmoner hipertansiyon (PH), akciğerler ve kalp arasındaki kan damarlarında anormal derecede yüksek basıncı için kullanılan genel bir terimdir. Akciğer yüksek tansiyonu anlamına gelir.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) PH'nu 5 grup altında toplamıştır.
1- Pulmoner Arteriyel Hipertansiyon (PAH)
2- Sol Kalp Hastalığına Bağlı PH
3- Akciğer Hastalıkları ve/veya Hipoksiye Bağlı PH
4- Pulmoner Arter Obstrüksiyonuna Bağlı PH
5- Mekanizması Belirsiz PH

Sarkoidoz kaynaklı PH, mekanizması belirsiz PH grubunda yer alır.

#Sarkoidoz #Sarcoidosis #WorldSarcDay #WorldSarcoidosisDay #DünyaSarkoidozGünü #PulmonerHipertansiyon #Skleroderma #idiyopatikPulmonerFibrozis #AkciğerNakli #OrganBağışındaBelçikaModeli #PAHSSc #1Bağış8Yaşam #EisenmengerSendromu #GörünmezHastalık #GörünmezEngellilik #KronikHastalık #KTEPH #NadirHastalık #EnderHastalık #OrganBağışı #NefesAldıkçaUmutVar #PulmonerArteriyelHipertansiyon #Raynauds #SistemikSkleroz #KalpAkciğerNakli #Umut #SizinleDahaGüçlüyüz #PulmonerRehabilitasyon #OtoimmünHastalık #Bağışıklık @nadirhastaliklaragi @solunumdernegi @europeanrespiratorysociety @european_lung @eurordis @halksagligigm @saglikbakanligi

Eskişehir Web Tasarım