PAHSSc, Nadir Hastalıklar Gününü Destekliyor

23 TEMMUZ DÜNYA SJÖGREN GÜNÜ

23 Temmuz Dünya Sjögren Günü

Sjögren sendromu (SS); dış salgı bezlerinin ön planda etkilendiği #kronik, #sistemik, #otoimmün (bağışıklık sisteminin kendi kendine yaptığı) bir hastalıktır. Bağışıklık sistemi bezen kendi vücut hücreleri ile yabancı molekülleri birbirinden ayırt etme kabiliyetini kaybederek düzgün çalışamaz ve yabancı moleküller yerine bağışıklık sistemi yanlışlıkla kendi vücut hücrelerine karşı savaşır.
Skleroderma (sistemik skleroz) hastalarının yaklaşık %20'sinde Sjögren sendromunun görüldüğünü biliyor muydunuz? En sık ta eskiden #CREST sendromu olarak adlandırılan, Sınırlı Sistemik Skleroz formunda görülür.

Adını 1933 yılında hastalığı tanımlayan İsveçli doktor Henrik Samuel Conrad Sjögren’den adını alan SS, en sık görülen ikinci otoimmün romatizma hastalığıdır. Bu nedenle doktorun doğum günü olan 23 Temmuz, #DünyaSjögrenGünü olarak onun anısına her yıl kutlanmakta, toplumda bu hastalığın farkındalığını artırmak için bir fırsat olarak değerlendirilmektedir.

#Romatoloji bölümünün ağırlıla takip ettiği hem #Sjögren hem de #Skleroderma için günümüzde kesin bir tedavi bulunmamakla birlikte yaşam kalitesini artıran ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatan ilaç tedavileri bulunur.

#SjögrensSyndrome #Sjögrens #WorldSjogrensDay #Sjogren #Sjogrens #SjogrensSyndrome #WorldSjögrensDay #DünyaSjogrenGünü #AutoimmuneDisease #BağDokusu #BağDokusuHastalıkları #Bağışıklık #PAHSSc #BağışıklıkHastalıkları #GörünmezEngellilik #GörünmezHastalık #KronikHastalık #NadirHastalık #OtoimmünHastalık #Scleroderma #SistemikSkleroz #SystemicSclerosis

Eskişehir Web Tasarım