PAHSSc, Nadir Hastalıklar Gününü Destekliyor

KANADA ORGAN NAKLİ DERNEĞİ - BABA VE OĞLUNUN HER BİRİNİN, DÖRDER ORGAN NAKLİNE İHTİYACI VARDI - 2022.08.22

 

Haberin kaynağı Kanada Organ Nakli Derneği

Size ilginç, bir o kadar da mucize bir haberden bahsetmek istiyoruz.

Darryl Wallis'in dünyada nadir rastlanılan dört organ ( #karaciğer, #bağırsak, #mide ve #pankreas ) naklinden 16 yıl sonra, 5 yaşındaki oğlu da iki hafta önce aynı prosedürü geçirmek zorunda kaldı.

Wallis'e bir yaşındayken, sindirim sisteminin yiyecekleri düzgün bir şekilde besinleri emmesini engelleyen nadir bir bağırsak hastalığı olan içi boş visseral miyopati teşhisi kondu. Wallis, yaşamının ilk 20 yılında damardan yiyip içmek zorunda kaldı.

Doktorlar kendisinde görülen nadir hastalığın genetik olarak çocuklarına geçmeyeceğini söyledi. Ancak bir yaşındayken oğlu Owen'da benzer belirtileri göstermeye başladı. Wallis, oğlunun iki yaşında akut bir septik atak geçirdiğini, bağırsak yolunun enfekte olduğunu, vücuduna yayıldığını ve ince bağırsağının alınması gerektiğini söyledi. Yürümeye yeni başlayan çocuk işte o zaman, organ nakli listesine alındı.

Babası, kabaca iki yıl organ bekledikten sonra 30 Temmuz 2022'de Toronto'daki SickKids Toronto Hastanesi'nde 12 saatlik bir ameliyatın ardında dört organ nakli yapılan oğlunun, beklenenden daha iyi durumda olduğunu söyledi. Aile organ bağışçısının kim olduğunu bilmediklerini söyledi.

Kasım ayında, Wallis'in 2007 yılında Toronto General Hospital'da hayatını kurtaran ameliyatın üzerinden 16 yılı geride bırakmış olacak. Dr. Anand Ghanekar, eğer "Wallis'e transplantasyon yapılmasaydı, hayatta kalması için başka şansını olmadığı için yaşamını yitireceğini söyledi.

Owen 2 hafta önce nakil oldu ve şuan genel durumu çok şükür iyi. Türkiye'de çoklu organ nakli, Organ bağışında yaşanan kıtlık nedeniyle yapılamamaktadır. Organ bekleyenler aslında çaresiz değiller! Çareleri sadece bizleriz. Umarız bizler de organlarımızı bağışlarız ve tıpta büyük başarılara imza atan Türk hekimleri bu konuda da dünyada örnek gösterilecek başarılara imza atarlar.

Ülkemizde mide nakli henüz yapılmıyor, 14 yaş altında çocuklara akciğer yapılmıyor ancak bununla birlikte diğer organların nakilleri başarı ile yapılmaktadır. Ayrıca 14 yaş altı çocuklara maalesef vefaten organ bağışı neredeyse ülkemizde yapılmamaktadır.

PAHSSc Hasta Derneği olarak Organ Bağışında Belçika Modeli’ni desteklemekteyiz. Çünkü beyin ölümü gerçekleşen, gönüllü olan tüm bağışçıların organları kullanılabilirse, daha çok hasta organ bağışı ile hayata tutunabilecek. Organlarınız Toprak değil #CAN olsun.

Bağışla Türkiye'm.

 

#1Bağış8Yaşam #Paylaşmak #AkciğerNakli #EisenmengerSendromu #GörünmezEngellilik #GörünmezHastalık #idiyopatikPulmonerFibrozis #KronikHastalık #KTEPH #NadirHastalık #Nefes #NefesAldıkçaUmutVar #OrganBağışı #OrganNakli #PulmonerHipertansiyon #PulmonerArteriyelHipertansiyon #PulmonerRehabilitasyon #Raynauds #Sağlık #SistemikSkleroz #Skleroderma #BelçikaModeli #CanadianTransplantAssocration #BağışlaTürkiyem #OrganBağışındaBelçikaModeli

Eskişehir Web Tasarım