PAHSSc, Nadir Hastalıklar Gününü Destekliyor

EYLÜL AYI PULMONER FİBROZİS (AKCİĞER SERTLEŞMESİ) FARKINDALIK AYI - 2022.09.01

Eylül ayı Pulmoner Fibrozis (Akciğer Sertleşmesi) Farkındalık Ayı
 
Eylül ayının 2. pazartesi günü ile başlayan haftası, dünyada İdiyopatik Pulmoner Fibrozis Farkındalık Haftası olarak kutlanarak bu hastalığın tanınması, daha çok üzerinde araştırma yapılarak tedavilerinin geliştirilmesi amacıyla farkındalık çalışmaları yürütülür.
 
SKLERODERMA hastalarında akciğer tutulumu nedeniyle Pulmoner Fibrozisin gelişebileceğini biliyor muydunuz?
 
PULMONER HİPERTANSİYON (PH) hastalarında PH, en az %9 oranında başka bir kronik akciğer hastalığına bağlı olarak görüldüğünü biliyor muydunuz?
 
Nedeni bilinmeyen, nadir rastlanılan türüne de İdiyopatik Pulmoner Fibrozis (iPF) denir.
 
Pulmoner fibrozis, akciğer dokusu hasar gördüğünde ve yaralandığında ortaya çıkan ilerleyici bir akciğer hastalığıdır. Akciğerde bulunan hava ile dolu olması gereken alveol kesecikleri zamanla yara dokusuyla yer değiştirir. Yara dokusu kalınlaştıkça akciğerlerin esnekliği kaybolur, sertleşir. Kan ve hava arasındaki gaz geçişini güçleştirir ve solunum güçlüğü ortaya çıkar. Bu kalınlaşmış, sert doku, akciğerlerinizin düzgün çalışmasını zorlaştırır. Haliyle, vücuttaki dokuların oksijen ihtiyacı karşılanamaz hale gelir.
 
Pulmoner fibrozisin neden olduğu akciğer hasarı onarılamaz ancak ilaçlar ve terapiler, bazen semptomları hafifletmeye ve yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olabilir.
 
Bazen hastalar uzun süre stabil kalabilirken bazen de yaşanan alevlenmeler nedeniyle hastalık çok hızlı ilerleyebilir. Bu yüzden tanı aldıktan sonra uygun hastalar, akciğer nakli merkezleriyle birlikte takip edilirler.
 
#idiopatikPulmonerFibrozis #idiyopatikPulmonerFibrozis #AkciğerNakli #AkciğerSertleşmesi #AkcigerSertlesmesi #PulmonerHipertansiyon #PulmonerFibrozis #PulmonaryFibrosis #PAHSSc #Skleroderma #SistemikSkleroz #GörünmezEngellilik #GörünmezHastalık #KronikHastalık #NadirHastalık #OrganBağışı #OrganNakli #PFFarkındalıkAyı #PulmonerFibrozisFarkındalıkAyı #iPF #iPFFarkındalık #Otoimmün #OtoimmünHastalık #BağDokusu #BağDokusuHastalıkları #Bağışıklık #BağışıklıkHastalığı #interstisyelAkciğerHastalığı #InterstitialLungDisease #iAH #ILD
Eskişehir Web Tasarım