PAHSSc, Nadir Hastalıklar Gününü Destekliyor

3 - 9 KASIM ORGAN BAĞIŞI HAFTASI - 2019.11.03

 

http://chng.it/B7NTrZrWgZ

Her 19 dakikada 1 kişi, ülkemizde organ nakli gerektiren bir durumla (hastalık/kaza) karşı karşıya kalıyor.
Organ nakli canlı donörlerden (canlıdan canlıya) yalnızca böbrek ve karaciğer, diğer organlar; kalp, akciğer, ince bağırsak, pankreas ve kornea ise beyin ölümü tespit edilmiş donörlerden (kadaverik) yapılır.

1 kişi organlarını bağışlayarak 8 kişiye can verirken aynı donör, dokularıyla da 50 kişiye umut oluyor. (ABD Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı)
Ülkemizde senede ortalama yalnızca 500 kadaverik bağış yapılıyor! Ve her organ da, nakil için elverişli değil. (organ hasarları, enfeksiyon vb.) Türkiye'de her 3 saatte 1 kişi, günde 8 kişi, organ beklerken ölüyor!

2.000'i çocuk olmak üzere toplam 30.000 kişi aktif olarak organ bekliyor!

Yoğun bakım ortamında nakil için elverişli, beyin ölümü tespit edilen donör sayısı ortalama yılda 1.250 kişidir. Bunun da yalnızca %40’ı organlarını bağışlıyor. Kadaverik organ bağışı yapanların nüfusumuza oranı ise 1 Milyon kişide 7 kişiye denk geliyor!
Varsayılmış Rıza Sistemi, Varsayılmış Onam Sistemi, aksi beyan edilmedikçe diye de adlandırılan Organ Bağışında Belçika Modeli, aslında ülkemizdeki uygulamanın tam tersidir. 18 yaşından büyük birey, sağlığında organ bağışçısı olmadığını beyan etmemişse, organ bağışçısı olarak kabul edilir.
ORGAN BAĞIŞINDA BELÇİKA MODELİ KANUN TEKLİFİ

Teklifi Veren: Tacidar Seyhan

Dönemi ve yasama yılı: 23/3

Esas Numarası: 2/457

Başkanlığa Geliş Tarihi: 4 Mayıs 2009

Teklifin Başlığı: 2238 Sayılı Organ ve Doku Alınması, Saklanması, Aşılanması ve Nakli Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi

Teklifin Özeti: Aksi belirtilmedikçe, beyin ölümü gerçekleşen kişilerin organlarının alınmasında vasiyet ve rızanın aranmaması öngörülmektedir.

#OrganBağışı
#OrganNakli
#VarsayılmışRızaSistemi
#VarsayılmışOnamSistemi
#OrganBağışındaBelçikaModeli
#PresumedConsentOrganDonation
#organ
#donör #donor
#yaşam
#organbagisi
#varsayilmisrizasistemi
#varsayilmisonamsistemi
#OrganBagisindaBelcikaModeli #yaşamhakkı

@ahef2008
@ailevecalisma
@tbmmresmi
@emineerdogan
@engellicocukhaklariagi
@tusevtr
@halksagligigm
@tcbestepe
@sgksosyalmedya
@saglikbakanligi

Eskişehir Web Tasarım