PAHSSc, Nadir Hastalıklar Gününü Destekliyor

1983 YILINDA GERÇEKLEŞEN İNGİLTERE'NİN İLK ÇİFT KALP-AKCİĞER NAKLİNİN ŞAŞIRTICI HİKAYESİ: 40 YILIN ARDINDA BİR BAŞARI ÖYKÜSÜ! - 2023.10.04

Reader’s Digest; "İngiltere'nin ilk çift kalp-akciğer naklinin inanılmaz hikayesi"

Reader's Digest Edı̇törlerı̇ tarafından 4 Ekım 2023 tarihli ilham veren hikaye...

Bu yıl, efsanevi cerrah Magdi Yacoub tarafından İngiltere'de gerçekleştirilen ilk başarılı çift kalp-akciğer naklinin 40. yıldönümü. İşte kalpleri durduran bu başarının ardındaki hikaye

Bağışıklık sistemini baskılayan siklosporin A ilacının 1982'de kullanılmaya başlanmasından ve takip eden on sekiz ay içinde kalp nakli hastalarının hayatta kalma oranlarında istikrarlı bir iyileşme görülmesinden sonra Magdi Yacoub, İngiltere'de kalp cerrahisinin sınırlarını daha da zorladı. 1983 yılının sonlarında, Stanford Üniversitesi'nde Profesör Norman Shumway yönetiminde çalışan Amerikalıların bile ümitsiz vaka olarak gördükleri bir hastayı kabul etti.


"Yaşamını uzatmanın tek umudu yeni bir kalp ve yeni akciğerler almaktı."


Hasta, pulmoner hipertansiyon olarak bilinen bir durumdan muzdarip olan 33 yaşındaki İsveçli spor gazetecisi Lars Ljungberg'di. Bu, pulmoner dolaşımda akciğerleri tahrip eden ve kalbi zayıflatarak sağ ventrikülün iflasına ve Ljungberg'in durumunda olduğu gibi erken çoklu organ hasarına neden olan bir tür yüksek kan basıncıdır. Hayatını uzatmanın tek yolu yeni bir kalp ve yeni akciğerler almaktı.

İlk başarılı kalp-akciğer naklinin 1981 yılında gerçekleştirildiği Stanford'da, Ljungberg tedavi için değerlendirildiğinde 16 kişi ameliyat olmuştu. On bir kişi hala hayattaydı ve bir kişi de iki buçuk yıldır yaşıyordu. Ancak İsveçli'nin tedavi edilemeyeceği düşünülüyordu. Sağlığındaki kötüleşme şok ediciydi. Üç yıldan daha kısa bir süre önce Ljungberg haftada üç kez 15 kilometre koşuyor ve İsveç'in merkezindeki memleketi Falun'da amatör bir takımda futbol oynuyordu. Amerikalılar tarafından değerlendirildiğinde, küçük bir odada zar zor yürüyebiliyordu. Günün ilerleyen saatlerinde Ljungberg, daha önce hiç böyle bir ameliyat yapmamış olan Yakub'a başvurdu.


Avrupa'da ilk kalp-akciğer nakli


Yacoub, "Lars zeki ve oldukça konuşkan biriydi ama gerçekçiydi," diye hatırlıyor. "Bunun Avrupa'daki ilk kalp-akciğer nakli olacağını biliyordu."


İsveçli, yaşam mücadelesi veren bir adam için beklenmedik bir istekte bulundu. Yacoub'a göre, "Cenazemde Mozart'ın Requiem'ini çalmanızı istiyorum" dedi.


"Öleceğini nereden biliyorsun Lars?" dedim. O da 'Bu sadece bir olasılık' dedi."


Yacoub, kurtardığı ve kaybettiği pek çok hasta sayesinde olasılıklara fazlasıyla aşinaydı. Her zaman sakin ve profesyonel görünse de Yacoub, hastalarının kötü durumlarıyla özdeşleşen sıcak, empatik bir adamdı. Akıl hocası Lord Brock'un duygularını yineleyen Yacoub, "İnsanlar bir kalp cerrahının hayatını güllük gülistanlık, harika, tatmin edici ve acısız bir iş olarak düşünüyor ama elbette bundan çok uzak" dedi.


Evli ve üç çocuk babası olan Ljungberg, İsveç'ten bir hava ambulansıyla getirildikten sonra 20 Ekim 1983'te Harefield Hastanesi'ne ulaştı. O sırada ülkesinde kalp nakli yapılmamıştı; ilki ancak bir yıl sonra gerçekleştirilebilecekti.


Yacoub yabancı hastaları memnuniyetle karşılayan ve gerçek anlamda küresel bir iletişim ağı kuran kararlı bir enternasyonalist olsa da, kendisi ve Harefield Hastanesi yöneticileri dikkatli davranmak zorundaydı. Sağlık hizmeti için ücret alınmayan ve İngiliz vergi mükellefleri tarafından finanse edilen Ulusal Sağlık Hizmeti'nde yabancı hastaların tedavisi, genellikle karmaşık mali düzenlemeler içeren can sıkıcı bir konuydu. Konu Parlamento'da, tıbbi kuruluşlar ve basın tarafından şiddetle tartışıldı.

"Yakub yabancı hastaları memnuniyetle karşılayan kararlı bir enternasyonalist olsa da dikkatli davranmak zorundaydı"

Politikaya ilişkin tartışmaların ortasında Harefield, kalp veya kalp-akciğer nakli yapılan yabancı hastaların sayısı ile denizaşırı donörlerden alınan organların sayısını dengelemek için harekete geçti ve bunu şiddetle sürdürdü. Hastane aynı zamanda finansman konusunda farklı uluslararası anlaşmalardan yararlanırken, bu düzenlemeler basit olmaktan uzaktı ve Sağlık ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İngiltere ve diğer ülkeler arasında anlaşmazlıklara yol açtı. Ljungberg vakasında, Harefield'deki ameliyatı İsveç sağlık yetkilileri tarafından karşılandı; yaklaşık 20.000 £'a mal oldu (bugün 70.000 £'a eşdeğer). Falun halkı tarafından hastaya eşlik edecek İsveçli bir hemşirenin masraflarını karşılamak için 15.000 Sterlin daha toplandı.

Ljungberg'in gelişinden altı hafta sonra Harefield uygun bir kalp-akciğer donörü buldu: İngiltere'nin güneyinde yaşayan ve beyin kanamasından ölen kimliği belirsiz bir kadın. Bu vesileyle, beyin ölümü gerçekleşen donör entübe edildi (hayati organları "canlı" tutmak için hava yoluna bir solunum tüpünün yerleştirildiği ve vücuda oksijen pompalandığı işlem) ve ardından Harefield'e getirildi. Kalp-akciğer nakli 6 Aralık 1983 Salı günü sabah 9:00'da başladı ve 20 doktor, hemşire ve teknisyenden oluşan bir ekip tarafından gerçekleştirildi. Beş saatten fazla sürdü.

Ameliyat ekibinin bir üyesi olan Peter Alivizatos, olayları "Sir Magdi H Yacoub, Kalp Cerrahisinin Leonardo da Vinci'si" başlıklı bilimsel bir makalede kaydetti. "Alivizatos, "Yacoub, birbirine bitişik iki odada önce donörden kalbi ve akciğerleri çıkardı, hemen ardından aynı şeyi alıcıya yaptı. Ardından en ufak bir tereddüt göstermeden nakil operasyonuna başladı ve titiz, iyi hazırlanmış bir cerrah ile bir dahi arasındaki farkın altını çizdi."

Deneyimli gazeteciler Simon Pearson ve Fiona Gorman'ın kaleme aldığı "A Surgeon and a Maverick-The Life and Pioneering Work of Magdi Yacoub (AUC Press, £24.95)" şimdi piyasada
*Bu yazı bağlı kuruluş bağlantıları içerir, bu nedenle sitemizdeki bağlantılar aracılığıyla bir satın alma işlemi yaptığınızda size ek bir ücret ödemeden küçük bir komisyon kazanabiliriz.
Haftalık bültenimize abone olarak Reader's Digest'ten en iyi hikayeleri takip edin
 
 

BBC, "1983: Organ nakli İngiliz tıp tarihine geçti" (arşiv)


İngiltere'de gerçekleştirilen ilk kalp ve akciğer nakli operasyonu bugün başarıyla gerçekleştirildi.
İsveçli gazeteci Lars Ljungberg'e, İngiltere'nin güneyinde yaşayan ve dün hayatını kaybeden bir kadının organları nakledildi.

Kuzey Londra'daki Harefield Hastanesi uzman kalp ünitesinde 20 doktor ve hemşireden oluşan bir ekibin operasyonu gerçekleştirmesi beş saatten fazla sürdü.

Bay Ljungberg'in ameliyat sonrası durumunun iyiye gittiği ve yoğun bakım ünitesindeki izolasyon koğuşunda iyileşmekte olduğu söyleniyor.

Personel 'çok memnun'

Eşinin yanında olduğu ve bilincinin açık olduğu söyleniyor.

Doktor ekibinin başında ünlü cerrah Magdi Yacoub bulunuyordu.

Hastane yöneticisi David Thomson, personelin sonuçtan memnun olduğunu söyledi.

Thomson, "Hasta beş buçuk saat süren ameliyatı çok iyi atlattı ve şu anda yoğun bakım ünitesinde solunum cihazına bağlı olarak iyileşiyor" dedi.

"Bay Magdi Yacoub ameliyattan memnun olduğunu ve çok sorunsuz geçtiğini söyledi."

Gözlem altında

Bay Ljungberg'in 48 saat daha solunum cihazında kalması muhtemeldir.

Bir aydan uzun bir süredir hastanede nakil için bekliyordu.

Ancak personel birkaç aydır bu öncü ve karmaşık prosedür için hazırlanıyordu.

İngiltere'de türünün ilk örneği olan bu operasyonun gerçekleştirilmesinin kalp naklinden daha kolay olduğu söyleniyor.

Birleştirilecek daha az sayıda küçük kan damarı ve organların yerine ekildiği sadece üç ana bölge vardır.
 
 
İçeriğe ilişkin açıklama

Bay Ljungberg ameliyattan sonra 13 gün hayatta kaldı ve eşi ve annesiyle yanında bulunduğu odada öldü.

Hastane, kendisine verilen kalp ve akciğerlerin iyi çalıştığını ve reddedilmediğini ancak ameliyattan önceki durumunun bir sonucu olarak öldüğünü söyledi.

Bay Ljungberg, akciğer dokularının kalınlaşmasına ve kana giden oksijen miktarının azalmasına neden olan pulmoner hipertansiyondan muzdaripti.

Harefield 1930'larda verem hastaları için bir tecrit hastanesi olarak inşa edilmiş, ancak öncü kalp ameliyatlarının yapıldığı ünlü bir merkez haline gelmiştir.

Ünlü cerrah Sir Magdi Yacoub 1980 yılında burada ilk kalp naklini gerçekleştirmiştir.

Güney Afrika'da ilk kalp nakli Aralık 1967'de Dr. Christain Barnard tarafından gerçekleştirilmiştir.
 
 
 

Sir Magdi Habib Yacoub

 
Sir Magdi Habib Yacoub (16 Kasım 1935 doğumlu), Imperial College London'dan Mısırlı emekli kalp ve göğüs cerrahisi profesörüdür ve en çok cerrah Donald Ross ile birlikte kalp kapakçıklarının onarımı konusundaki ilk çalışmalarıyla tanınmaktadır ve hastalıklı aort kapakçığının kişinin kendi pulmoner kapakçığı ile değiştirildiği Ross prosedürünü uyarlamıştır, Büyük arterlerin transpozisyonunda arteriyel switch operasyonunu (ASO) tasarladı ve 1980 yılında, öldüğünde Avrupa'nın en uzun süre hayatta kalan kalp nakli alıcısı olan Derrick Morris'e yapılan kalp nakli ile Harefield Hastanesi'nde kalp nakli merkezini kurdu. Yacoub daha sonra 1983 yılında Birleşik Krallık'ın ilk kombine kalp ve akciğer naklini gerçekleştirdi.

1986'dan 2006'ya kadar Imperial College Tıp Fakültesi Ulusal Kalp ve Akciğer Enstitüsü'nde İngiliz Kalp Vakfı Kardiyotorasik Cerrahi Profesörü olarak görev yaptı. Disease Models & Mechanisms dergisinin kurucu editörüdür.
 
Onur ve ödülleri arasında 1988'de Royal College of Physicians'tan Bradshaw Lecture, 1992 Yeni Yıl Onur Ödülleri'nde şövalyelik unvanı, 1998'de Texas Kalp Enstitüsü'nün Ray C. Fish Kardiyovasküler Hastalıklarda Bilimsel Başarı Ödülü, 2004 yılında Uluslararası Kalp ve Akciğer Nakli Derneği Yaşam Boyu Başarı Ödülü, 2006 yılında Avrupa Kardiyoloji Derneği altın madalyası, 2014 yılında Liyakat Nişanı, 2015 yılında Kraliyet Cerrahlar Koleji Lister Madalyası ve 2019 yılında Khalaf Ahmad Al Habtoor Başarı Ödülü (KAHAA).

Ulusal Sağlık Hizmeti'nden (NHS) emekli olduktan sonra, Umut Zinciri adlı hayır kurumu aracılığıyla çocukları ameliyat etmeye devam etti. 2008 yılında Aswan Kalp projesini başlatan Magdi Yacoub kalp vakfının kurucuları arasında yer aldı.
 
 
Eskişehir Web Tasarım